1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Kâbil Hükümeti 4 Yılda En Az 9 Helikopter Kaybetti
Kâbil Hükümeti 4 Yılda En Az 9 Helikopter Kaybetti

Kâbil Hükümeti 4 Yılda En Az 9 Helikopter Kaybetti

Afganistan’da son 4 yıl içinde ABD destekli Kâbil hükümetine ait en az 9 helikopterin düştüğü veya düşürüldüğü bildirildi.

16 Eylül 2018 Pazar 16:48A+A-

Mepa News sitesinde yer alan habere göre ABD destekli Kâbil hükümetine bağı Savunma Bakanlığı, son 4 yıl içinde kendilerine ait en az 9 helikopterin son dört sene içinde düştüğünü veya düşürüldüğünü söyledi.

Neden olarak ise teknik arızalar ve Taliban saldırıları gösterildi.

Kaybedilen helikopterler Kâbil hükümeti için hem askerî hem de mali anlamda büyük kayıp anlamına geliyor.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Gafur Cavid yaptığı açıklamada, “Halen devam etmekte olan savaşın faturası çok ağır, bir helikopter düştüğünde haliyle para kaybetmiş oluyorsunuz.” dedi.

Söz konusu helikopterler Kâbil, Farah, Herat, Badghis, Gazni, Kunduz ve Faryab’da düştü.

Farah’ın Batısındaki Uçak Niçin Düştü?

Son olarak geçtiğimiz gün Farah’ın batısında düşen bir askerî helikopterdeki (Mi-17 tipi) biri rütbeli beş personel ölmüştü.

Kâbil hükümeti düşen bu helikopter için “sert iniş” açıklaması yapmış olsa da Taliban, helikopterin kendileri tarafından açılan ateşle düşürüldüğünü kaydetti.

ABD destekli hükümete bağlı Savunma Bakanı ise helikopterin düşmesi ile alakalı başlatılan soruşturmanın devam ettiğini, helikopterin düşmesine neyin yol açtığını henüz bilmediklerini söyledi.

Ancak birçok analist ve araştırmacı Afganistan genelinde helikopterlerin Taliban saldırılarından korunmak için yeterli teknik donanıma sahip olmadığını, bu helikopterin de Taliban tarafından düşürülmüş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Rusya ve ABD Yapımı Helikopterler

Bugün itibariyle Kâbil hükümetine bağlı Hava Kuvvetleri bünyesinde 40 adet Rusya yapımı Mi-17 ve birkaç tane de ABD yapımı Black Hawk bulunuyor.

Rusya yapımı helikopterler daha çok askerlerin ve mühimmatın taşınması gibi geri görevlerde kullanılıyor.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT