1. HABERLER

  2. HABER

  3. Julian Assange Kim? Wikileaks’in Amacı Ne?
Julian Assange Kim? Wikileaks’in Amacı Ne?

Julian Assange Kim? Wikileaks’in Amacı Ne?

Yayınladığı belgelerle dünyada flaş gündeme oturan Julian Assange kim? Wikileaks internet sitesinin amacı ne?

01 Aralık 2010 Çarşamba 09:57A+A-

Wikileaks internet sitesinin yayınladığı belgeler birçok kafadan farklı seslerin ortaya çıkmasına neden oldu. Mevzuya komplocu bir şekilde yaklaşanlar "Bu İsrail'in bir operasyonudur, amaç Obama'yı yıpratmak içindir!" veya "Bu belgeler ABD tarafından bilinçli olarak sızdırılmıştır!" şeklinde izahlarla durumu açıklamaya çalışıyorlar. Komplocu yaklaşımın yoğunlukla Müslüman ülkelerdeki medyadan sadır olması da düşündürücü. Aslında ABD'nin geçmişinde bu tür belgelerin ifşa edilmesi çokça yaşanmış, lakin çoğunlukla iç politika ile alakalı oldukları için bu kadar ilgi toplamamıştı. Peki, Julian Assange kim? Ve Wikileaks internet sitesinin amacı ne?

Wikileaks adlı internet sitesinin editörü Julian Assange Avustralyalı bir gazeteci, bilgisayar programcısı ve hacker. Assange, 5 yıldır gönüllü ekibiyle birlikte her türlü gizli belgeyi internette yayımlıyor.

Merkezi ve sunucuları bir mağara içinde yer alan Wikileaks, İsveç üzerinden yayınlarını sürdürüyor. WikiLeaks ekibi kendilerine ulaştırılan belgeleri 5 uzman tarafından inceletip doğruluğu ve gerçekliği kanıtlanınca siteden servis ediyor.

WikiLeaks internet sitesinin bünyesinde çoğu gönüllü 800 kişi çalışıyor. Site, masraflarını bağışlarla karşılıyor.

Wikileaks'ın kurucusu Julian Assange, CIA ajanlarından korktuğu için İsviçre'de gizli bir yaşam sürüyor. Avustralya doğumlu Assange'ın geçmişi hakkında bilgiler bilinçli olarak gizleniyor.

1988'de 'Uluslararası Yıkıcılar' adıyla bir internet korsanı grubu kuran Assange'ın 1989'da NASA'nın bilgisayarlarına girerek Atlantis uzay aracının kalkışını engellediği iddia ediliyor. 1991 yılında 30 bilgisayar korsanlığı ve hackerlik suçlaması ile tutuklandı; ancak kefaletle serbest kaldı.

1994'ten itibaren bilgisayar programcısı olarak çalışmaya başlayan Assange, 2006'da internet kullanıcılarının ellerindeki belgeleri yayımlayabilmeleri amacıyla Wiki'i kurdu. 2007'de Kenya hükümetinin yolsuzluklarına dair yayımladığı belgeler nedeniyle Nairobi'de uğradığı saldırıdan kurtuldu. 2010'da bir dönem ABD'de yaşayan Assange, Nisan'da Amerikan askerlerinin Irak'ta bir Reuters fotoğrafçısını ve iki sivili öldürdüğü görüntüleri yayımladı. Temmuz'da da 77 bin Afgan savaş belgesini ifşa edince tutuklanma endişesiyle ABD'den ayrıldı. Pentagon, Julian Assange Amerika'dan ayrıldığından kısa bir süre sonra "Ya belgeleri siler ya da biz başka bir yolunu buluruz" şeklinde bir açıklama yaptı. Julian Assange bu tehditlere rağmen 400 bin Irak savaş belgesini yayımladı. Şimdi de ABD Dışişleri'nin 260 bine yakın gizli belgesini gün ışığına çıkartmaya devam ediyor.

HAKSÖZ-HABER

HABERE YORUM KAT