
Japonya'da Nükleer Felakete Ramak Kaldı
Fukuşima santralinde 3. reaktördeki soğutma işlemi yüksek radrasyon nedeniyle durduruldu.
Japonya'daki Fukuşima santralinde radyasyon sızıntısını önlemek için en kritik 48 saat olarak belirlenen süre hızla geçerken, bir kötü haber daha geldi.
Fukuşima santralinde 3. reaktördeki soğutma işlemi yüksek radrasyon nedeniyle durduruldu, reaktöre su sıkan görevliler geri çekilmek zorunda kaldı.
Santralde kullanılmış yakıt çubuklarının muhafaza edildiği bir havuzun aşırı ısınma nedeniyle tamamen susuz kalmasından sonra felaketi önleme umutlarının azaldığı bildirildi.
Bazı ülkeler vatandaşlarına Tokyo'yu terk etme çağrısı yaptı, Japonya'dan uçakla Güney Kore'ye gelen üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyona rastlandı.
Yolculardan 50'li yaşlarda Japon bir erkekte, başının ve paltosunun üzerinde yapılan ölçümlerde 1 mikrosieverti aşan düzeyde radyasyon saptandığı, bu yolcunun Fukuşima'da yaşadığının sanıldığı kaydedildi.
YTN televizyonu da yolcuların kamu sağlığına tehdit oluşturmadıklarını ve serbest bırakılacaklarını duyurdu.
Reuters muhabiri, havaalanındaki radyasyon kontrollerinin gönüllülere yapıldığını söyledi.
SOĞUTMA ÇABALARI SONUÇ VERMEDİ
Fukuşima'daki 3 ve 4 numaralı reaktörlere askeri helikopterler, dün havadan deniz suyu dökmeye başlamıştı. Helikopterin en az dört kez su attığı, ancak televizyondan izlendiği kadarıyla suyun çoğunun rüzgarla dağıldığı belirtiliyor. Havadan su atarak hem 3. reaktörde soğutma sağlamak hem de kullanılmış yakıt çubuklarının bulunduğu havuza su tedarik etmenin amaçlandığı belirtilmişti.
Depolama havuzlarının sürekli soğutma suyuna ihtiyacı var. Reaktörlerden çıkarılsa bile uranyum çubuklarının son derece sıcak olduğu için soğutulmasının aylar alabileceği belirtiliyor. Santralde çalışanlar dün radyasyon seviyesinin çok yükselmesi üzerine santralden ayrılmış ve bu yüzden zaman kaybedilmişti. Santralde 180 acil durum personeli görev yapıyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da hasar gören nükleer santralin kullanılmış yakıt havuzunun durumuyla ilgili endişelerini dile getiriyor.
Bu arada Japonya'nın doğusunda, elektrik tüketiminde tasarruf yapılmazsa geniş çaplı elektrik kesintisi olabileceği bildirildi.
RADRASYON NEDENİYLE İLK ÖLÜMLER
Japonya'da Fukujima nükleer santrali yakınındaki bölgede, radyasyon tehlikesi nedeniyle tedavi gördükleri hastanenin dışına nakledilen 14 yaşlı hasta öldü.
Yetkililerden Çuei İnamura, 2 yaşlı hastanın hastaneden nakledilirken, diğer 12'sinin ise geçici olarak nakledildikleri bir lisenin spor salonunda hayatlarını kaybettiklerini söyledi.
İnamura, ''İyi bakım verebilecek imkanlara sahip değildik'' diye konuştu.
Japonya'daki deprem ve tsunamiden en çok zarar gören grubu yaşlılar oluşturuyor. Ülkede deprem ve tsunami nedeniyle başgösteren olumsuzluklar yüzünden pek çok yaşlı hayatını kaybederken, hayatta kalanlarsa elektrik veya suyun bulunmadığı, ilaçtan yetişkin bezine kadar hemen herşeyin sıkıntısının yaşandığı hastanelerde hayatlarını sürdürmek zorunda kalıyor.
HABERE YORUM KAT