1. HABERLER

  2. HABER

  3. Jandarmaya Göre JİTEM Denemeymiş!
Jandarmaya Göre JİTEM Denemeymiş!

Jandarmaya Göre JİTEM Denemeymiş!

Jandarma, JİTEM'in deneme mahiyetinde oluşturulduğunu belirtti. Genelkurmay ise "Hiç olmadı" dedi.

12 Eylül 2013 Perşembe 10:59A+A-

GENELKURMAY Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili davanın dosyasına JİTEM ve TUSHAD yapılanmasına ilişkin önemli belgeler gönderdi.

GENELKURMAY, 'halen ve geçmişte JİTEM şeklinde bir yapılanma olmadığını' bildirirken, Jandarma Genel Komutanlığı ise 'deneme mahiyetinde' bir JİTEM yapılanmasının bir dönem oluşturulduğunu ifade etti.

JANDARMA VARLIĞINI KABUL ETTİ

Jandarma Genel Komutanlığı mahkemeye gönderdiği cevabında JİTEM ve TUSHAD yapılanmasına ilişkin bilgi ve belgeye rastlanılmadığını belirtip şu bilgileri verdi:

"Jandarma Asayiş Komutanlığı'nca terörle mücadelede istihbarat etkinliğini arttırmak ve Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı kadrosunu güçlendirmek maksadıyla Kasım 1988 tarihinde, personel miktarının arttırılması, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı 'Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı' (kısaca JİTEM) bünyesindeki İstihbarat Tim Komutanlığı isminin ise 'Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Birlik Komutanlığı' (kısaca JİT) olarak değiştirilmesi teklif edilmiş, teklif geçici görev kuruluşuyla deneme mahiyetinde bir süre uygulanmış olup, Nisan 1990'da son verilmiştir. JİTEM ve JİT tabirleri geçmiş yıllarda da jandarma dışında bazı kaynaklarca zaman zaman kullanılmış, bunun üzerine 1994 yılında JİTEM, 1997 yılında da JİT tabirinin kullanılmaması için birlikler uyarılmıştır."

GENELKURMAY REDDETTİ

GENELKURMAY ise, gizli tanık Selçuk'un beyanlarında geçen yapıların var olup olmadığını soran mahkemeye hem JİTEM hem de TUSHAD isimli bir birimin bulunmadığını bildirerek şunları belirtti:

"Geçmişte ve halen GENELKURMAY Başkanlığı teşkilat yapısında, Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesi (TUSHAD) isimli bir birim bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu birime bağlı JİTEM, Siyah ve Beyaz Kuvvetler adlı yapılanmalar da mevcut değildir."

 

HABERE YORUM KAT