1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. J.K. Rowling, İsrail'in 'akademik' olarak boykot edilmesine karşı!
J.K. Rowling, İsrail'in 'akademik' olarak boykot edilmesine karşı!

J.K. Rowling, İsrail'in 'akademik' olarak boykot edilmesine karşı!

J.K. Rowling, Mahmud Derviş'ten ilham aldığını söylüyor ama olaya yaklaşımı ciddi tutarsızlık içinde olduğunu gösteriyor.

05 Ocak 2021 Salı 19:55A+A-

Filistin’in son asırda yetiştirdiği en büyük şairlerden biriydi Mahmud Derviş. 2008 yılında ABD’nin Houston kentindeki bir hastanede hayatını kaybettiğinde, Filistin meselesiyle ilgilenen herkesin adını mutlaka duyduğu bir şairdi. Ancak onun Batı kamuoyu ve sıradan Batılı okurların da gündemine girmesi, Harry Potter serisinin yazarı İngiliz romancı J.K. Rowling’in 2015’te yaptığı bir açıklamayla oldu.

resized-54936-b0db2794rtr1rw3k1.jpg

İsrail’i ekonomik, siyasal ve kültürel yönden sıkıştırmak için kampanyalar düzenlemesiyle bilinen İngiltere merkezli BDS Hareketi, İsrail’e yönelik akademik boykot çağrısında bulunmuştu. Çok sayıda ismin imza koyduğu çağrıya karşılık, aralarında J.K. Rowling’in de bulunduğu kalabalık bir grup karşıt açıklama yayımlayarak, İsrail’e akademik boykotu desteklemediklerini duyurdular.

  • J.K. Rowling, İsrail’e karşı neden boykot yapmamak gerektiğini açıklarken, kendisine Filistinli ünlü şair Mahmud Derviş’in ilham verdiğini söyledi.

Ünlü romancı, Derviş’in, kültürlerin sınır tanımadan birbiriyle buluşması ve duyguların hiçbir engelle karşılaşmadan dünyayı dolaşması noktasındaki duruşunu örnek aldığını duyurdu. J.K. Rowling, “İsrail’e uygulanacak bir boykot, bu iletişimi koparacaktır. Boykot nedeniyle, İsrail’in resmi politikalarıyla herhangi bir ilgisi bulunmayan sıradan kişilerin de etkilenmesi söz konusu” diyerek, karşıt bildiriye neden imza verdiğini anlattı.

Ancak birçok Filistinli, J.K. Rowling’in Mahmud Derviş’in siyasi duruşunu ve mesajını “oldukça yanlış” anladığı kanaatinde. Özellikle sosyal medyada yapılan paylaşım ve yorumlarda, J.K. Rowling, Filistin meselesine İsrail gözlüğünden bakmakla eleştiriliyor.

Kaynak: İsmail Çağılcı / mecra

HABERE YORUM KAT