1. HABERLER

  2. HABER

  3. İzmir Valiliği'nden Basın Açıklamalarına 'Sınırlama'
İzmir Valiliği'nden Basın Açıklamalarına 'Sınırlama'

İzmir Valiliği'nden Basın Açıklamalarına 'Sınırlama'

İzmir Valiliği'nin aldığı karara göre siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri başka bir siyasi parti ve sivil toplum kuruluşuna ait bina önünde basın açıklaması yapamayacak. Karar, başka kısıtlamalar da içeriyor.

10 Mart 2015 Salı 09:45A+A-

İzmir Valiliği'nin 3 Mart'ta aldığı karara göre, siyasi partiler, sendikalar, dernekler ve sivil toplum örgütleri başka bir siyasi parti, sendika, dernek ve sivil toplum örgütüne ait bina önünde basın açıklaması yapamayacak. Basın açıklaması yapma hakkının temel bir hak olduğu ancak kanunla sınırlanabileceği belirtilen, Vali Mustafa Toprak imzalı karara göre, basın açıklaması yapılamayacak yerler şu şekilde sıralanıyor:

"Valilik ve Kaymakamlık binaları, Adliye binaları, İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü binaları, Polis Merkezi Amirlikleri, Askeri bina ve tesisleri ile Ceza İnfaz Kurumlarının içerisi, önü ve çevresinde,

Eğitim-öğretim kurumları, hastane ve sağlık kuruluşları ile ibadethanelerin içerisinde ve çevresinde eğitimi, sağlık hizmetlerini ve kişilerin ibadetlerini engelleyecek şekilde,

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının içerisinde,

Genel yollar, şehirlerarası karayolları ile cadde ve sokaklar üzerinde yaya ve araç trafiğini engelleyecek şekilde,

Halkın günlük yaşamını zorlaştıran ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılamasını engelleyici nitelikte basın açıklamaları yapılamaz."

Kamu düzenini bozacak şekilde yürüyüş yapmak yasak

İzmir Valiliği'nin, internet sitesinde duyurduğu kararda ayrıca, "Basın açıklaması yapmak amacıyla herhangi bir yer ve noktadan başka bir yere kamu düzenini bozacak şekilde gösteri amaçlı toplu yürüyüş yapılamayacağı" ve  "Basın açıklaması esnasında el il taşınabilir megafon vb. cihazlar haricinde ses yükselten cihazlar kullanılamaz, bu amaçla sabit platform kurulamayacağı" gibi maddeler de yer aldı.

Kararın hukuki dayanağı olarak ise, "2709 sayılı T.C. Anayasası, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile İçişleri Bakanlığının 02 Kasım 2012 tarih ve 2012/64 sayılı Genelgesinin ilgili maddeleri" gösterildi. 

Valilik kararın son bölümünde, "Bu karara uymayanlar; eylemleri başka bir suç oluşturmadığı takdirde 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu 11/C ve 66. Maddelerinin delaleti ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi hükmü uyarınca idari para cezası ile cezalandırılırlar" ifadesine yer verdi. Söz konusu maddeye göre bu para cezasının miktarı 208 TL.

İzmir Barosu: Kabul edilemez

Valilik kararına tepki gösteren İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan "Demokratik bir toplumun önündeki engellerin kaldırılması gerektiği yerde, yeni engellerin konulması kabul edilemez. Bu yasaklarla, barışçıl gösteriler de yasaklanmış oluyor. İnsan hak ve özgürlüklerine baktığınız zaman, hak arama özgürlüğü, kamuoyunu bilgilendirme, özgürlükleri kısıtlanmaktadır. İzmir barosu olarak bu yasaklara karşıyız" dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Başkanı Şule Aslan Hızal da, "İç güvenlik yasası çıkmadan valilerin nasıl kararlar alacağı böylece görüldü" diye konuştu. Hızal, "Topyekün yasaklamalar anti demokratiktir. Nasıl İzmir genelindeki arama kararı artidemokratikse, hak ve özgürlüklerini kullanılmasının da yasaklanması saçmadır. İzin alınmadan basın açıklamalarının yapılması, anayasal haktır. Kimsenin görüşlerini açıklaması yasaklanmamalı. Zaten bir toplantıda, eğer kanun dışılık varsa, polis görevi gereği müdahale eder. Bunun da kanunda yeri var. Ancak bu yasaklara yenilerini eklemek kabul edilemez" ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Al jazeera Türk

HABERE YORUM KAT