1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İtibardan tasarruf edilmesi teklif dahi edilemez mi?
İtibardan tasarruf edilmesi teklif dahi edilemez mi?

İtibardan tasarruf edilmesi teklif dahi edilemez mi?

Bütçe görüşmelerinde dikkatler ister istemez Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki yoğun artışa odaklanmış durumda.  

21 Aralık 2020 Pazartesi 14:37A+A-

Hamza Tezkorkmaz / HAKSÖZ HABER

Türkiye tüm dünyayla birlikte kovid salgının ekonomik etkileri ile kıvranırken, dikkatler devlet kurumlarının harcamalarına yoğunlaşıyor. Bu çerçevede Meclis gündeminde tartışılmakta olan bütçe görüşmelerinde ise Cumhurbaşkanlığı giderleri tartışmaların odağına oturmakta.

Bilindiği üzere kurumların bir sonraki yıl yapacakları faaliyetlere dayalı giderlerinin meclis tarafından görüşülmesi ve onaylanması gerekmektedir. Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve bakanlıklar seviyesinde yapılan bu görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın sunumu ile 21 Ekim tarihinde başladı ve 24 Kasımda sona ermesi planlanıyor.

Bütçe toplantıları bir yandan gelecek yıl bütçesini onaylamak bir yandan da önceki yıl Sayıştay raporları ışığında bütçe gelir giderlerini incelemek için yapılıyor. Keza bu yılki toplantıların genel ismi de “2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi” şeklindedir.

Bütçe görüşmeleri boyunca hangi bakanlık ile ilgili görüşme yapılırsa yapılsın, söz dönüp dolaşıp Cumhurbaşkanlığının giderlerine gelmektedir. Tartışmalar sırasında Cumhurbaşkanlığının birçok harcama kalemi gündeme geldi.

Sayıştay Raporları Ne Söylüyor?

Sayıştay raporları yıllık olarak incelendiğinde, tüm gider başlıklarında artış olduğu, hatta bir önceki yıllara göre bazı kalemlerde 4 kata varan yükseliş olduğu görülmektedir.

untitled-3-002.jpg

Sayısal veriler Sayıştay sitesindeki raporlardan alınmıştır

Halkı Tasarruf Tedbirlerine Çağıranlar, Kurumlar için Suskun!

“Ye kürküm ye” hikayesini tekrardan anlatmaya gerek yok. Gerçekten de insanların bir kısmının kürke meyilli oldukları, kürke itibar gösterdikleri aşikardır. Fakat bu mantığın sorunlu bir mantık  olduğu da ortadır. Gelişmemiş, gelişmekte olan ya da ekonomik sıkıntılar çeken ülkelerin itibar amacıyla yaptıkları harcamalar kaçınılmaz olarak ülke içinde yaşayanların gözüne batar.

Neredeyse her türlü mal ve mamulün fiyatının yüzde yüz arttığı bir dönemde Cumhurbaşkanlığı kurumunun giderlerinin artması da tabiki doğaldır. Fakat tüm kurumlar ile beraber Cumhurbaşkanlığı kurumunun da giderlerini azaltması, tasarruf tedbirlerine riayet etmesi gerekmez mi? Ekonomik dar boğaz içinde olan halkın bunu talep etmesi gayet normal değil mi?

whatsapp-image-2020-12-21-at-12-50-23.jpeg

Karşılama Törenleri ve İtibar

Bu ve benzeri sorular geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret eden Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin karşılama töreni ve sonrasında adına verilen yemekteki görüntüler ile daha da arttı. Devletlerin resmi karşılama törenleri izlendiğinde hemen hemen hepsinde bando takımı ile bir grup askerin mevcut olduğu görülecektir. Kimi ülkeler tarafından bu olay abartılırken, kimi ülkelerde işin gereği neyse onunla sınırlandırılmaktadır.

Türkiye’de de yakın zamana kadar benzer uygulama söz konusuydu. Fakat daha sonra bando takımı ile askerlerin sayıları artırıldı, bunların yanına tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden ve o dönemin kıyafetlerini giyen görevliler eklendi. Ara ara resmi törenlerde görülen birkaç atlı görevli sayısı da elli civarına çıkarılarak, atlı birliklerde resmi törene eklendi.

Bilindiği gibi bu ve benzeri konular gündeme geldiği ilk dönemlerde Cumhurbaşkanlığından şu açıklama yapılmıştı:

Türkiye Cumhuriyeti devletinin en yüksek temsil makamı, dolayısıyla ülkemizin vitrini olan Cumhurbaşkanlığı nezdindeki faaliyetlerin itibarda tasarruf olmaz anlayışıyla, ülkemizin vakarına yaraşır şekilde yürütülme mecburiyeti vardır.”

O dönemde eleştirilere bu açıklama getirilirken bugün ekonomik sıkıntılar sırasında da bu abartılı uygulamalardan vazgeçilmemiştir. Bu kadar pahalı bir itibarın ülkeye ve halka nasıl bir fayda sağladığı ise yetkililer tarafından açıklanmaya muhtaçtır.

Muhalefetin Sefaleti: Sarayda Rakı

Irak Başbakanının karşılama töreninden daha çok konuşulan konu ise akşam adına verilen yemek oldu. Fasıl eşliğinde yenilen yemeğin görüntüleri tartışmalara sebep oldu. Hem salgın hastalık hem de ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir dönemde bu şekilde bir paylaşımın haklı olabilecek bir tarafı yoktur. Bununla beraber, AK Parti muhaliflerinin bu görüntüleri “sarayda rakı” etiketi ile paylaşması ise gülünç olmuş ve muhalefetin sefaletini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu durum muhalefetin çapını da bir kez daha göstermiştir.

HABERE YORUM KAT

6 Yorum