1. HABERLER

  2. HABER

  3. İtalya: "Türkiye'ye Destekte Üzerimize Düşeni Yapacağız"
İtalya: "Türkiye'ye Destekte Üzerimize Düşeni Yapacağız"

İtalya: "Türkiye'ye Destekte Üzerimize Düşeni Yapacağız"

AB’nin Avrupa’ya mülteci akışını engellemesi karşılığında Türkiye’ye 3 milyar Euro vermesini öngören anlaşmaya itiraz eden İtalya’nın anlaşmayla ilgili muhalefetini büyük oranda geri çektiği bildirildi.

02 Şubat 2016 Salı 14:37A+A-

İtalya'nın ANSA ajansının haberine göre, Nijerya'ya yaptığı seyahat sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “Bu aşamada, insanların yaşamlarını kurtarmak için Türkiye'ye yapılacak destek konusunda üzerimize düşen katkıyı yapacağız.” dedi.

ANSA’nın haberinde, Renzi'nin ülkesinin Türkiye'ye verilecek 3 milyar Euro’luk mülteci yardım fonuna katkıda bulunacağını açıklamasıyla, İtalya’nın anlaşmaya muhalefetini kısmen kaldırmış olduğu belirtildi.

Merkel’le Görüşmede Gündeme Gelmişti

AB ile Türkiye arasında geçen kasım ayında varılan anlaşma ile Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik mülteci akınını kontrol altına alarak gidenlerin sayısını azaltması ve buna karşılık AB ülkelerinin katılımı ile oluşturulacak fondan Türkiye'ye 3 milyar Euro verilmesi öngörülüyor.

3 milyar Euro’nun bir milyar Euro’luk bölümünün AB bütçesinden ödenmesi, geri kalan miktarın ekonomik gücüne göre üye ülkeler arasında paylaştırılması öngörülüyor. İtalya ise AB bütçesinden ödenecek payın artırılmasını istiyordu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, geçen hafta Berlin’i ziyaret eden Renzi’ye Türkiye ile anlaşmayı kabûl etmesi yönünde baskı yaptığı belirtilmişti.

Ülkelerin Katkıları Belirlendi

Öte yandan AB'den dün yapılan açıklamada Türkiye'ye verilecek fona katkıda bulunan ülkelerin bütçe açığı hesaplamalarında bu oranın ayrı tutulacağı belirtildi.

Buna göre Türkiye için oluşturulacak fona Almanya’nın 427 milyon Euro, İngiltere’nin 327 milyon Euro, Fransa’nın 309 milyon Euro, İtalya’nın ise 224,9 milyon Euro katkı koyması öngörülüyor. Türkiye ile siyasî ilişkilerde sorun yaşayan Güney Kıbrıs’ın 2,3 milyon Euro’luk katkısının ise Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan Ürdün ve Lübnan’a verilmesi planlanıyor.

Sputnik News

HABERE YORUM KAT