1. HABERLER

  2. HABER

  3. İstanbul ve Ankara'da Çatışmalar
İstanbul ve Ankara'da Çatışmalar

İstanbul ve Ankara'da Çatışmalar

1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde İstanbul'da Taksim'e, Ankara'da Kızılay'a yürümek isteyen bazı gruplarla polis ekipleri arasında çatışmalar yaşandı

01 Mayıs 2014 Perşembe 15:14A+A-

İstanbul Okmeydanı'nda polise molotofkokteyli, taş, havaifişek ve demir bilye atan gruba biber gazıyla müdahale edildi. 

Göstericilerin attığı bir molotofkokteyli, zırhlı polis aracına isabet etti. Alev alan araç, yangın söndürme tüpleriyle söndürüldü. Güvenlik güçlerinin arasına atılan molotofkokteyli de kısa süreli paniğe neden oldu. 

Taksim'e çıkan cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı

1 Mayıs dolayısıyla, Taksim Meydanı'na çıkan cadde ve sokaklar sabahın erken saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatıldı. Yayaların da girişine izin verilmeyen meydana sadece güvenlik görevlileri ve basın mensupları alınıyor. 

Güvenlik önlemlerinin artırıldığı bölgede, Taksim Meydanı, Kazancı Yokuşu ve Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi ile İstiklal Caddesi'ne çıkan sokaklar polis barikatlarıyla kapatıldı.

Bu arada çelenk sunumu için Cumhuriyet Anıtı'na giden yolun bir bölümü giriş ve çıkışlara açık bırakıldı. 

Gezi Parkı'nın içinde de emniyet güçlerinin bekleyişi sürüyor. Taksim ve Galatasaray meydanlarında akrep ve TOMA'lar park halinde bekletiliyor. Güvenlik tedbirleri kapsamında, Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi ve Atatürk Kültür Merkezi'nin önündeki yeşil alanlar polis köpeklerince arandı. 

Öte yandan, sabahın erken saatlerinde Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Bu arada Şişli'de Halaskargazi Caddesi Ebekızı Sokağı'ndan itibaren yol, Taksim yönünde trafiğe kapatıldı. 

Polisten 'dağılın' uyarısı

Polis, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim Meydanı'nda kutlamak amacıyla Beşiktaş'ta toplanan gruba "Dağılın" uyarısı yaptı. 

Bazı CHP'liler ile Halkın Kurtuluş Partisi üyelerinden oluşan grup, Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda toplanmaya başladı. 

Polis, trafiğe kapatılan Barbaros Meydanı'nda park halinde bekleyen CHP'ye ait 2 seçim otobüsünün kaldırılmasını istedi. Uyarıya karşın kaldırılmayan otobüsler için çekiciler devreye girdi.

Bu sırada CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın da aralarında bulunduğu grup, çekicinin önüne oturarak, otobüsün kaldırılmasına izin vermedi. Uyarıları dikkate almayan grubu, çevik kuvvet ekibi kalkanlarla bölgeden uzaklaştırdı. 

Bu olayın ardından otobüs, çekici ile alandan kaldırıldı. Diğer otobüs ise partililer tarafından CHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı'nın önüne park edildi.

Bu arada, Halaskargazi Caddesi ve Taksim Meydanı'na çıkan bütün ara sokaklar polis barikatıyla kapatıldı. 

Şişli'de DİSK üyelerine müdahale
 
Şişli'de de bir grup sabahın erken saatlerinden itibaren Halaskargazi Caddesi'ndeki DİSK Genel Merkezi binasının önünde toplandı. Grubun oluşturduğu korteje, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekili Süleyman Çelebi ve CHP eski milletvekili Mehmet Sevigen de katıldı.

Polisin uyarılarını dinlemeyerek Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. 

Gruptan bazı kişiler de polise bilye, taş, havai fişek attı. Müdahale sonrası grup, Halaskargazi Caddesi'nin ara sokaklarına ve DİSK binasına doğru kaçtı.

DİSK binasının bulunduğu yere TOMA'lardan su sıkılırken, göstericiler de polise havai fişek attı.

Müdahale sırasında bazı iş yerlerinin camları kırıldı. 

Bu arada polisin müdahalesi sırasında kortejde bulunan HDP eş genel başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de gazdan etkilenmeleri nedeniyle kortejden ayrıldı. Tuncel ve Kürkçü'ye çevredekiler tarafından su ve sütle müdahale edildi. 

Karayolunu kapatanlara müdahale

Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen Eğitim-Sen üyesi bir grup, E-5 Mecidiyeköy sapağından, Mecidiyeköy Meydanı'na girmek istedi. 

Eylemcilerin meydana girmesine izin vermeyen polis ekipleri, TOMA ile grubun önünü kesti. Polisin dağılmaları yönünde uyarıda bulunduğu grup, E-5 karayolundan karşı şeride geçerek, yolu çift yönlü trafiğe kapattı. 

Bir süre burada burada bekleyen ve polisin uyarılarını dikkate almayan gruba biber gazıyla müdahale edildi.  

Beşiktaş'ta arbede

Beşiktaş'ta güvenlik önlemi alan TOMA'nın önüne oturan CHP Milletvekili Mahmut Tanal, polislerle tartıştı. 

Aracın önünden kaldırılmaya çalışılan Tanal ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında Tanal'ın polise yumruk attığı, kafasından hafif şekilde yaralandığı ve gözlüğünün de kırıldığı görüldü. 

Beşiktaş ve Nişantaşı'nda müdahale

Öte yandan, Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı üzerinde toplanan bir gruba da polis dağılmaları ve yolu boşaltmaları yönünde uyarıda bulundu. 

Uyarıları dikkate almayan gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi. Gruptakiler de polise taş ve çeşitli cisimler atarak, karşılık verdi. 

Nişantaşı'nda ise ara sokaklarda toplanan küçük gruplar, polise taş ve benzeri cisimler atarak, çevredeki iş yerleri ve sokak lambalarına zarar verdi. 

Beşiktaş'ta 2 polis yaralandı

Beşiktaş'ta 2 polis, göstericilerin attığı taşla başından yaralanırken, Okmeydanı'nda eylemcilerin arasında kalan polis memuru linç edilmek istendi. 

Taksim'e yürümek isteyen bir grup, Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda yeniden toplandı. Güvenlik güçleri de gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler de polislere, söktükleri kaldırım taşlarını atarak karşılık verdi. Bu sırada 2 polis, göstericilerin attığı taşlarla başından yaralandı. 

Göstericiler, yaşanan arbedenin ardından ara sokaklara dağıldı. Olaylar sırasında bazı iş yerlerinin camlarının kırıldığı görüldü. 

Polis bazı göstericileri gözaltına alırken, CHP Milletvekili Mahmut Tanal da araya girerek bazı kişilerin gözaltına alınmasını engelledi. 

Polisin, barikatları kaldırmak için Beşiktaş'a getirttiği iş makinesinin camları da göstericilerin attığı taşlar nedeniyle kırıldı.

CHP Beşiktaş İlçe Binası'nın önünde toplanan kalabalığa da polis zaman zaman biber gazıyla müdahalede bulundu. 

Güven timleri de Beşiktaş'ın ara sokaklarında arama yaptı. Bir polis, sokakta gördüğü etrafı sarılı bir cismin patlayıcı olabileceğini belirterek, diğer ekiplerin bölgeden uzaklaşmasını istedi. Sokak güvenlik çemberine alındı. 

Polis memuru linç edilmek istendi  

Okmeydanı'nda da izinsiz gösteri yapan kişilerin arasında kalan polis memuru linç edilmek istendi. 

Yere düşmesiyle çok sayıda eylemcinin darbelerine maruz kalan polis, bazı eylemcilerin araya girmesiyle kendisine saldıran grubun elinden kurtuldu. Bölgeden uzaklaşan polis memurunun kaskı ve kalkanı, eylemciler tarafından alındı. 

Okmeydanı'nda eylemcilerin attığı molotofkokteylleri nedeniyle çevredeki iş yerleri ve araçlar zarar gördü. Ara sokaklara çöp konteynerleri, büyük saksılar, koltuk ve tahta parçalarıyla barikat kuran eylemciler, buradan polise taş, bilye, demir parçaları, havai fişek ve şişe attı.

Göstericiler köprü yolunu trafiğe kapattı 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamak amacıyla Taksim'e yürümeleri engellenen bir grubun, Gayretepe'den E-5 karayoluna çıkarak, köprü trafiğini yaklaşık 20 dakika çift yönlü kapatması üzerine uzun araç kuyrukları oluştu.

Çevik kuvvet ekiplerinin biber gazlı müdahalesiyle eylemciler dağıldı. Trafik daha sonra normale döndü.

Ara sokaklara kaçan eylemcileri helikopterle havadan tespit eden polis, çevik kuvvet ekiplerini müdahalede bulunmaları için yönlendirdi.

Bu sırada, ara sokaklara dağılan grup, Esentepe ve Zincirlikuyu bölgesindeki bazı banka şubelerinin camlarıyla ATM'lerini kırdı, otobüs duraklarına zarar verdi.

Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi'nde bir araya gelen yaklaşık 150 kişilik grup, çöp konteynerlerini devirerek, barikat kurdu, molotofkokteylleriyle yolda ateş yaktı.

Polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesinin ardından göstericiler, Fulya yönündeki ara sokaklara dağıldı.

Esnaf top oynadı

Halakargazi Caddesi'ndeki esnaf, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü futbol oynayarak kutladı. 

Olaylar nedeniyle trafiğe kapatılan caddeye sandalyelerden kaleler yapan esnafın bir süre futbol oynaması, renkli görüntüler oluşturdu. 

Tarlabaşı'nda iki kişi gözaltına alındı

Tarlabaşı Caddesi'nden Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen ve "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart taşıyan 2 kişi gözaltına alındı.

Antikapitalist Müslümanlar grubuna müdahale

Kendilerine "Antikapitalist Müslümanlar" diyen bir grup, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Fatih Camisi avlusunda iş kazalarında ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Fatih Camisi avlusunda toplanan grup, iş kazalarında ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldıktan sonra Saraçhane Parkı'na yürüdü. 

Ellerinde "Kahrolsun küresel kapitalizm", "Mülk Allah'ındır. Emek işçinin" yazılı pankart ve dövizler taşıyan grup, "Zulme karşı omuz omuza", "Müslüman uyan, emeğine sahip çık", "Birlik, mücadele, dayanışma", "Sınırsız barış toplumu" şeklinde sloganlar attı. 

Polis, Saraçhane Parkı önünde durdurduğu grubu, dağılmaları yönünde uyardı. 

Buna rağmen Unkapanı'na doğru yürümek isteyen grup ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Polis, slogan atarak yürümekte ısrar eden gruba, biber gazıyla müdahalede bulundu. Polis, ara sokaklara dağılan ve tekrar bir araya gelen gruba, biber gazıyla müdahale etti ve 9 kişiyi gözaltına aldı.

Bu arada bazı göstericiler Bozdoğan Kemeri'nin üzerine çıkarak, Arapça ve Türkçe "Mülk Allah'ındır" yazılı pankart astı.

Ankara'da müdahale
 
Ankara'da da Kolej kavşağında yolu trafiğe kapatarak Kızılay'a yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. 

Kurtuluş Parkı'ndan Kızılay'a doğru yürüyüşe geçmek isteyen gruptakiler, Ziya Gökalp Caddesi'ni trafiğe kapattı. Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine polisin kurduğu demir barikatları yıkan ve emniyet güçlerine havai fişek atan gruba polis, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. 

Polisin müdahalesinin ardından ara sokaklara kaçan gruptakiler, tekrar caddeye çıkarak havai fişek atmayı sürdürdü.

Polisin, aralıklarla tazyikli su ve biber gazı kullanarak dağıttığı göstericilerden 22'si Sıhhiye Köprüsü'nde gözaltına alındı.

Ziya Gökalp Caddesi'nden Kızılay'a yürümek isteyen gruba polis, dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Polisin uyarılarına uymayan gruptakiler, Ethem Sarısülük'ün öldürüldüğü yere doğru yürümek istedi. Bunun üzerine gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Polis, gruptaki bazı göstericileri gözaltına aldı.

Göstericiler ambulansa zarar verdi

Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan yaklaşık 600 kişilik grup Ankara Valiliğinin yasak olduğunu belirtmesine rağmen Kızılay Meydanı'na girmek istedi.

Polisin dağılın uyarısına hava fişek, şişe ve taşla karşılık veren gruba güvenlik güçleri biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. 

Öte yandan, aralarındaki yaralıyı almaya gelen ambulansın şoförünü araçtan indirmeye çalışan eylemciler, daha sonra ambulansa tekme ve taşlarla zarar verdi. Ara sokaklara dağılan gruba müdahale sürüyor. 

AA

HABERE YORUM KAT