1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İstanbul 1 Nolu Baro resmî ideoloji fanatizmine bağlılığını yineledi
İstanbul 1 Nolu Baro resmî ideoloji fanatizmine bağlılığını yineledi

İstanbul 1 Nolu Baro resmî ideoloji fanatizmine bağlılığını yineledi

İstanbul 1 Nolu Barosu Başkanlığı seçim sonuçları belli oldu. 7 adayın yarıştığı seçimi, resmi ideolojinin adayı Mehmet Durakoğlu yeniden kazandı.

17 Ekim 2021 Pazar 21:52A+A-

Aylardır ertelenen İstanbul 1 Nolu Baronun genel kurulu ve seçimleri nihayet gerçekleşti. 52 bin 49 avukatın üye bulunduğu baroda 8 bin 503 oy alarak mevcut başkan Mehmet Durakoğlu tekrar başkan olarak seçildi.

‘Önce Çağdaş Avukatlar Grubu’nun adayı olan Durakoğlu’nun baro içerisinde Kemalist-sol çizgiyi temsil ettiği ve hukuk politikalarını dar ideolojik perspektifle oluşturduğu bilinmekte. Başta Avukat Hakları Grubu ve Bağımsız Avukatlar Grubu olmak üzere yükselen gruplarca ciddi tenkitlerin yöneltildiği Durakoğlu, baro içerisindeki statükonun desteğiyle seçimi kazanmayı başardı.

Yönetimde bulunduğu süreçte, ‘Önce Çağdaş Avukatlar’ düsturuna yaraşır şekilde ‘çağdaş’ olarak görmediği başörtülü bayan avukatların baro binasına girmesini engelleyen Durakoğlu’nun bugün ki seçim zaferinin ardından ‘Mustafa Kemalin Askerleriyiz’ diye tezahürat yaptırması elbette şaşırtıcı değil. Durakoğlu ve çizgisi resmî ideoloji fanatizmine bağlılığını tekrarladı sadece.

Yaklaşık yüz yıldır meslek örgütlerindeki bu ideolojik tahakküme rağmen bazı kesimlerden kamuoyunca ‘Çoklu baro düzenlemesi’ olarak bilinen düzenlemeye, söz konusu düzenlemenin avukatlık mesleğini politize edeceği, meslek örgütlerini siyasal manada kutuplaştıracağı, ideolojik saiklerin adalet duygusunun önüne geçeceği gibi naif eleştiriler yöneltilmişti. Düzenlemeden önce her şey süt liman, herkes adalet savaşçısıymış gibi.

Son seçimler bir kez daha göstermiştir ki Türkiye’de en fazla üyeye sahip olan İstanbul 1 Nolu Baro yeterince ideolojiktir ve asla resmî ideolojiden vareste değildir.

Seçimlerde Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Ata Yazıcıoğlu 1687, Bağımsız Avukatlar Grubu'ndan İshak Şadi Çarsancaklı 956, İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu'ndan Kaptan Yılmaz 1109, Avukat Hakları Grubu'ndan Gökhan Ahi 5 bin 994, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yükseliş Hareketi'nden Hasan Kılıç 6 bin 107 ve Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu'ndan Sezin Uçar 1674 oy aldı.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum