1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail'de Filistinli Arapların okul açması yasak!
İsrail'de Filistinli Arapların okul açması yasak!

İsrail'de Filistinli Arapların okul açması yasak!

İsrail’de Arap Filistinlilerin yoğun yaşadığı bir kent olan Nof HaGalil’de 'Arapça eğitim veren bir okulun kurulması teklifi' yüksek mahkeme tarafından reddedildi.

21 Nisan 2021 Çarşamba 17:20A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

İsrail Yüksek Mahkemesi, işgalci İsrail'in Filistinli vatandaşlarının, ülkenin kuzeyindeki Nof HaGalil kasabasında, öğrencilerinin yüzde 37'sinin ve sakinlerinin yüzde 27'sinin Arap toplumundan oluştuğu bir yerde Arap okulu kurulması için yaptığı temyiz başvurusunu reddetti.

Filistinli aileler mahkemeden Nof HaGalil belediyesini ve Eğitim Bakanlığı'nı mecbur bırakacak bir yasa çıkarılmasını ummuşlardı. Şehirde Arapça dili ile eğitim verilen bir ilkokul kurulması bölge sakinlerinin genel isteği iken yerel belediye meclisi ve genel eğitim bakanlıkları Arap okulu fikrine karşı durdu.

Yargıtay, itirazı reddederken yaptığı açıklamada, "Eğitim dilinin Arapça olduğu yeni bir devlet okulu kurma kararı, öğrencilerin kaydolabilecekleri 'potansiyele' dayandırılamaz." Diyerek bölgede yaşayan Arapların varlığını adeta tanımadığını beyan etmiş oldu.  

41.000 nüfuslu Nof HaGalil kasabasının %29’u Araplardan müteşekkil. Filistinli Arap öğrencilerin dokuz ailesi de 1990'lardan beri burada bir Arap ilkokulunun açılması çağrısında bulunuyordu. 2013'te ilk resmi taleplerini gerçekleştirdiler yıllarca süren hukuki mücadelelerine İsrail Yüksek Mahkemesi temyiz etmeme kararı ile engel oldu.

Nof HaGalil, Eğitim Bakanlığı'nın Arapça konuşan topluluk için bir okul kurmadığı İsrailli Yahudi ve Filistinli Arap sakinlerinin bulunduğu tek karma belediye olarak biliniyor.

 

Ulus-devlet hukuku işleten işgalci bir organizasyon: İsrail

Nüfusun yüzde 20'sini oluşturan diğer İsrail Filistin vatandaşları, eğitimle ilgili olarak yerel konseylere ve belediyelere karşı yasal işlem başlatarak hükümetin politikaları nezdinde alınan ve oluşturulan kararları aşmaya devam edecek.

Aralık ayında da bir İsrail mahkemesi, yakınlardaki bir okula gitmek için iki Filistinli çocuğun “stajını” ve “finansmanını” reddeden bir belediyenin lehine karar vererek tartışmalı ulus-devlet yasasına başvurdu. Mahkeme, "Kasabanın Yahudi karakterinin pekiştirildiğini” söyleyerek verdiği kararı gerekçelendirdi.

2018'de çıkarılan ulus-devlet yasası, İsrail'in “Yahudi halkının ulus devleti” olduğunu ve “oradaki kendi kaderini tayin hakkının Yahudi halkına özel olduğunu” belirtiyor.

İsrail'in Filistinli vatandaşları, yaygın ırkçı söylemlere ek olarak; istihdam, barınma, altyapı ve polislerden ayrımcı davranış gibi çok çeşitli konulardaki şikâyetlerini uzun bir süredir dile getiriyorlar.

Kaynak: Middle East Eye

HABERE YORUM KAT