1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İsrailli Haham, orduya zorla alım halinde ülke dışına çıkacaklarını söyledi
İsrailli Haham, orduya zorla alım halinde ülke dışına çıkacaklarını söyledi

İsrailli Haham, orduya zorla alım halinde ülke dışına çıkacaklarını söyledi

Sefarad Başhahamı Yitzhak Yosef, dindar İsraillilerin askerlik hizmetine zorlanması halinde hepsinin yurt dışına seyahat edeceğini söyledi.

10 Mart 2024 Pazar 10:30A+A-

İsrail özel televizyonu Kanal 12, Yosef"in konuya ilişkin açıklamalarına yer verdi.

Sefarad Başhahamı Yosef, İsrailli dindarlara atıfta bulunarak, "Eğer bizi orduya katılmaya zorlarlarsa hepimiz ülke dışına çıkarız. Bilet alıp gideriz." ifadelerini kullandı.

Başhaham Yosef ayrıca "Böyle bir şey yok. Laikler devleti tehlikeye atıyor." diye konuşarak bu durumu anlamayan tüm laik İsraillilerin bu durumun farkına varması gerektiği söyledi.

Başhaham Yosef "Tevrat olmadan, dini okullar olmadan ordunun hiçbir başarısının olmayacağını" kaydederek, İsrail ordusunun Tevrat'a inanan dindarların sayesinde başarılı olduğunu iddia etti.

İsrail’in Sefarad Başhahamı Yosef 14 Aralık 2023'te İsrail askerlerinin Cenin’de bir camiyi işgal ederek hoparlörlerden Yahudi duası okuması üzerine askerlerin davranışları konusunda orduyu uyarmıştı.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın aktardığına göre Yosef, işgal Ordusu Askeri Hahambaşılığı'na hitaben yazdığı mektupta, "Askerlere, diğer din mensuplarının dini duygularının zarar görmemesi gerektiği anlatılmalıdır.” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail'de biri Sefarad Yahudilerini, diğeri Aşkenazi Yahudilerini temsil eden iki başhaham bulunuyor.

Belediye başkanları, yerel meclisler, bakanlar ve İsrail Meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu 150 kişinin katıldığı seçimler sonucunda Başhahamların her biri 10 yıl süreyle görev yapıyor.

HABERE YORUM KAT