1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrailli doktorun mektubu korkunç ihlalleri ortaya çıkardı
İsrailli doktorun mektubu korkunç ihlalleri ortaya çıkardı

İsrailli doktorun mektubu korkunç ihlalleri ortaya çıkardı

Katil İsrail'in hapsettiği ve zincire vurduğu bazı Gazzeli mahkumların bacaklarının yaralar sebebiyle kesildiği bildirildi.

06 Nisan 2024 Cumartesi 10:20A+A-

İsrail gözaltı tesislerinde tutulan Gazzelilerin kelepçe yaraları nedeniyle bacaklarının kesildiği ve tuvaletlerini yapmaları için bez takmaya zorlandıkları belirtildi.

Haaretz'in haberine göre, Sde Teiman isimli gözaltı tesisindeki bir sağlık merkezinde çalışan ve adı açıklanmayan doktor bir mektup yazarak Filistinli tutukluların karşı karşıya kaldığı korkunç koşulları belgeledi.

Negev'de Biru's Sebi ile Gazze arasında yer alan Sde Teiman tesisi, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye karşı başlattığı savaşın hemen ardından geçici bir gözaltı tesisi olarak kuruldu.

Tesiste tutulan birçok kişinin Hamas ile hiçbir bağlantısı yok. İsrail tutuklanan kişilere kendileri hakkında kanıt sunmayı ya da onları resmi olarak suçlamayı reddediyor.

Doktor mektubunda "Daha bu hafta iki mahkumun kelepçe yaralanmaları nedeniyle bacakları kesildi, bu ne yazık ki rutin bir olay" diye yazdı.

Mektubu yazan doktor şöyle devam etti:

"Tıbbi tesisin faaliyete geçtiği ilk günlerden bugüne kadar zor etik ikilemlerle karşı karşıya kaldım. Bunun da ötesinde, tesisin faaliyetlerinin özelliklerinin, tutuklu savaşçıların sağlığıyla ilgili bölümlerin hiçbirinde yasalara uygun olmadığı konusunda uyarmak için yazıyorum."

Doktor ayrıca artan talebe rağmen tesise düzenli ya da yeterli tıbbi malzeme sağlanmadığını belirtti. Buna göre epilepsi de dahil olmak üzere kronik rahatsızlıkları olan hastalar genellikle gerekli ilaçları alamıyorlar.

Bazen vardiyada sadece bir doktor olduğu için hastalar yeterli bakım alamıyor ve bu da ölümcül sonuçlara yol açıyor. Doktor, "Bu durum komplikasyonlarla ve hatta bazen hastanın ölümüyle sonuçlanıyor." ifadelerini kullanıyor

Mektup ayrıca hastaların gün boyunca kelepçelendiğini, gözlerinin kapatıldığını ve pipetle beslendiğini de ortaya çıkardı. Buna göre birçok mahkum genellikle saatlerce değişmeden çocuk bezi takmaya zorlanıyor.

Doktora göre, gözaltı merkezinin sağlık tesisinde tutulan hastaların yarısından fazlası, sürekli kelepçelenmekten kaynaklanan ve cerrahi müdahale gerektiren yaralanmalardan muzdarip.

Haaretz'in haberine göre Sde Teiman'da ampütasyonlar düzenli olarak gerçekleşiyor ve üç farklı kaynak geçen yıl uzun süreli kelepçe kullanımı nedeniyle bir hastanın elinin kesildiğini doğruladı.

7 Ekim'den bu yana İsrail'in cezaevlerindeki ihlallerinin arttığı gözlemleniyor.

Mart 2024 itibariyle 9 binden fazla Filistinli İsrail hapishanelerinde tutuluyor ve 7 Ekim'den bu yana en az 27 mahkum hayatını kaybetmiş durumda.

HABERE YORUM KAT