1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'İsrail'in İran'a Saldırması İçin Sayılı Günleri Var'
İsrailin İrana Saldırması İçin Sayılı Günleri Var

'İsrail'in İran'a Saldırması İçin Sayılı Günleri Var'

ABD'nin Birleşmiş Milletler eski büyükelçisi John Bolton, Rusya'nın İran'da inşa ettiği Buşehr nükleer santraline hafta sonunda yakıt dolduracağını, bu nedenle İsrail'in santrale yönelik herhangi bir saldırı için sayılı günleri kaldığını iddia etti.

19 Ağustos 2010 Perşembe 00:07A+A-

Bolton'a göre İsrail, santrale nükleer yakıt doldurulmasının ardından radyasyon yayılması korkusu nedeni ile saldırı konusunda isteksiz olacak. The Jerusalem Post'a konuşan Bolton, Rusya'nın Buşehr nükleer santraline hafta sonunda yakıt dolduracak olmasını "İran için bu çok çok büyük bir zafer. Bu büyük bir adım." şeklinde yorumladı. İsrail'in İran'a yönelik saldırı konusunda herhangi bir ipucuna sahip olmadığını ifade eden Bolton, 1981'de İsrail'in Irak'ın Osirak nükleer reaktörlerine yaptığı saldırıyı hatırlattı. İsrail, 2007'de de Suriye'nin gizli nükleer tesislerine bir saldırı gerçekleştirerek yok etmişti.

Bolton, Fox Business Network'a yaptığı değerlendirmede de, "Eğer İran Buşehr nükleer santraline yönelik bir şeyler yapacaksa bunu sekiz gün içinde yapmak zorunda." dedi. Buşehr nükleer santralinin inşası konusunda Rusya'yı eleştiren Bolton, "Ruslar her zaman Ortadoğu'da tarafların karşısında politika uyguluyor." ifadelerini kullandı. İran'la 1995'te imzalanan anlaşma çerçevesinde santrali tamamlayan Rusya, hafta sonunda nükleer yakıtı santrale ulaştıracak.

Saldırı iddialarına tepki gösteren İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mehmanparast, İsrail'den İran'a yönelik nükleer saldırı tehditlerinin çok sık dile getirildiğini ve anlamını yitirdiğini söyledi. Sözcü, "Uluslararası hukuka göre insani sonuçları göz önünde bulundurulduğunda, nükleer yakıt olan bir santralin vurulması mümkün değil." hatırlatmasında bulundu. (Zaman)

HABERE YORUM KAT