1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. "İsrail'in Filistinli mahkumlara işkenceleri soruşturulmalı"
"İsrail'in Filistinli mahkumlara işkenceleri soruşturulmalı"

"İsrail'in Filistinli mahkumlara işkenceleri soruşturulmalı"

BM uzmanları, katil İsrail'in Filistinli mahkumlara yönelik işkencelerinin soruşturulması çağrısında bulundu.

24 Mayıs 2024 Cuma 11:45A+A-

Perşembe günü bir BM insan hakları uzmanı İsrailli yetkilileri, 7 Ekim'de Gazze savaşının başlamasından bu yana gözaltında tutulan Filistinlilere yönelik işkence ve kötü muamele iddialarını soruşturmaya çağırdı.

BM'nin işkence konusundaki özel raportörü Alice Jill Edwards, İsrail Cezaevi Servisi tarafından işletilen cezaevlerinde ve İsrail askeri kamplarında tutulan Filistinlilere yönelik kötü muamele iddialarının kendine ulaştığını söyledi.

Edwards, savaşın patlak vermesinden bu yana aralarında çocukların da bulunduğu binlerce Filistinlinin gözaltına alındığına dair tahminlere işaret etti.

Edwards AFP'ye yaptığı açıklamada "son iki aydır çok sayıda kaynağa dayanarak kapsamlı bir inceleme yürüttüğünü ancak soruşturmasının devam ettiğini" ifade etti.

Yaptığı açıklamada Edwards, mahkumların dövüldüğü, uzun süre gözleri bağlı ve elleri kelepçeli olarak hücrelerde tutulduğu, uykusuz bırakıldığı, fiziksel ve cinsel şiddetle tehdit edildiği vakalarla ilgili iddiaları aktardı.

Ayrıca, mahkumların aşağılayıcı pozlarda fotoğraflarının çekilmesi ve filme alınması da dahil olmak üzere aşağılayıcı muameleye maruz kaldıklarını gösteren raporlar olduğunu vurguladı.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan bağımsız bir haklar uzmanı olan ancak Birleşmiş Milletler adına konuşmayan Edwards, iddia edilen istismarın sistematik olup olmadığını belirlemek için yeterli bilgiye sahip olmadığını kaydetti.

Konuyu İsrailli yetkililere ilettiğini ve onlardan soruşturma yapmalarını ve "uluslararası insan hakları ve insani yardım gözlemcilerine ve kendisine erişim izni vermelerini istediğini" dile getirdi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana binlerce Filistinliyi gözaltına aldığı ve alıkoyduğu biliniyor.

Alıkonulan Filisitnlilerin işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığına dair birçok rapor ortaya çıkıyor.

HABERE YORUM KAT