1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsrail’e Ekonomik Ambargo Yayılıyor
İsrail’e Ekonomik Ambargo Yayılıyor

İsrail’e Ekonomik Ambargo Yayılıyor

Avrupa ülkelerindeki sivil toplum kuruluşlarının İsrail mallarına yönelik başlatmış olduğu ekonomik boykot kararı, devletler düzeyine taşınıyor. Uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Filistin’deki işgalini sürdüren ve etnik temizlik politikası uygulayan

25 Ağustos 2010 Çarşamba 01:58A+A-

Avrupa'nın petrol zengini Norveç, işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimi inşaa eden iki İsrailli firmayı yatırım yapılacaklar listesinden çıkardı. 450 milyar Avro'luk petrol fonunu yabancı borsalarda değerlendiren Norveç Maliye Bakanlığı, İsrailli Africa Israel ve Danya Cebus firmalarının Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimi inşaasına katıldığını ve bu yüzden bu iki firmaya ait hisse senetlerini sattıklarını bildirdi.

Filistin topraklarında işgal ve etnik temizlik politikası uygulayan İsrail'e karşı Batılı sivil toplum kuruluşlarının başlatmış olduğu ekonomik ambargo, devletler düzeyine taşıyor. İngiltere başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde Filistin Dayanışma Gruplarının İsrail mallarına karşı başlatmış olduğu boykottan sonra, Avrupa'da ilk kez bir devlet İsrail'i ekonomik açıdan zorlayacak önemli bir karar aldı. Avrupa'nın petrol zengini ülkesi Norveç, işgal altındaki Filistin'de Yahudi yerleşim birimleri inşaa eden iki İsrailli firmanın hisselerini elinden çıkardı. 450 milyar Avro'luk bir petrol fonunu yöneten Norveç Maliye Bakanlığı, Africa Israel Investments ve bu şirkete bağlı olarak iş yapan mühendislik şirketi Danya Cebus'u yatırım yapılacak şirketler listesinden çıkardı. İki İsrailli şirketin yanısıra Norveç, Malezyalı Samling Global şirketine ait hisselerini de doğaya zarar verdiği gerekçesiyle sattı.

İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARDA İŞ YAPIYOR

Nükleer silah ve mühimmatı üreten şirketler ile çevreye zarar veren ve işçi haklarına saygı göstermeyen şirketlere yatırım yapmayı yasaklayan Norveç Hükümeti'nin İsrailli firmalarla ilişkin aldığı bu karar, işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyet gösteren şirketlere bundan sonra yatırım yapılmayacağı anlamına geliyor.

İsrailli firmalara ait hisse senetlerini elinden çıkaran ve Norveç Hükümeti adına fon gelirlerini uluslararası borsalarda değerlendiren Merkez Bankası, bu firmaların işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimi inşa ettiğini bildirerek, işgal altındaki bölgelerde Yahudi yerleşim birimi inşa etmenin Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu açıklamasında bulundu.

Norveç Maliye Bakanı Sigbjoem Johnsen, Birleşmiş Milletler'de alınan birçok karara ve Uluslararası Adalet Mahkemesi'nin görüşüne göre işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimi inşa etmenin illegal olduğunu söyledi.

SİLAH ÜRETEN İSRAİLLİ FİRMAYI DA ÇIKARMIŞTI

Norveç Maliye Bakanlığı, İsrailli firmaların yanısıra Samling Global isimli Malezyalı firmaya ait hisse senetlerini de sattıklarını duyurdu. Bakanlık, Samling Global'ın Maleyza ve Guyana'daki ormanlık bölgelerde yaptığı işler sırasında çevreye zarar verdiği gerekçesiyle bu firmaya yatırım yapmayı durdurduklarını bildirdi.

Geçtiğimiz yıl İsrailli Africa Israel'e ait 1.16 milyon Avro'luk hisse senedi satın alan Norveç, Malezyalı Samling Global'a ait ise 1.20 milyon Avro'luk hisse senedi satın almıştı. Norveç, geçtiğimiz yıl da bir başka İsrailli savunma ve güvenlik firması Elbit Systems'e ait yatırımını sonlandırmış ve bu firmanın insan haklarını ihlâl eden Filistinlilerin seyahatini kısıtlayan electronik tel örgü inşası gerçekleştirdiğini bildirmişti.

HARVARD, İSRAİLLİ ŞİRKETLERİ ELİNDEN ÇIKARMIŞTI

Norveç'in yanısıra yaptığı bilimsel çalışmalar sebebiyle dünyanın en başarılı üniversitesi seçilen Amerika'daki Harvard Üniversitesi'nin de İsrailli şirketlere yaptığı yatırımı durdurduğu ortaya çıkmıştı. Elde ettiği gelirlerini yabancı ülkelere ait tahvil ve bonolar satın alarak değerlendiren Harvard Üniversitesi, 5 İsrailli şirketin 48 milyon dolarlık hisse senedini elinden çıkarmış ve 10 milyon dolarlık Türk bonosu satın almıştı. Üniversite, bunun ekonomik bir karar olmadığını, ekonomik bir karar olduğunu belirtmişti.

MEHMET NEDİM ASLAN / VAKİT

HABERE YORUM KAT