1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İsrail'de Ortodoks Yahudilerin askerlik krizi büyüyor
İsrail'de Ortodoks Yahudilerin askerlik krizi büyüyor

İsrail'de Ortodoks Yahudilerin askerlik krizi büyüyor

İsrail'de Ultra Ortodoks Yahudilerin zorunlu askerliğine ilişkin tartışmalar sürüyor.

29 Mart 2024 Cuma 14:00A+A-

İsrail'de Ultra Ortodoks Yahudilerin zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutulmasına ilişkin tartışma devam ediyor.

Başsavcı Gali Baharav-Miara bir uyarıda bulunarak, Ultra Ortodoksların devam eden muafiyetlerinin yasal bir çerçevesi olmadığını vurguladı.

Çarşamba günü yapılan uyarı, Ultra Ortodoks Yahudilerin partilerinin yer aldığı hükümette endişeye yol açtı. Yüksek Mahkeme hükümete bugüne kadar süre verdi.

Hükümet bugün Yüksek Mahkeme'den düzenlemenin son halinin verilmesi amacıyla 2 saat daha süre istedi.

Eğer Yüksek Mahkeme muafiyeti iptal ederse, Ultra Ortodoks Yahudiler 1 Nisan'dan itibaren askere çağrılabilecek.

Bu durumun İsrail kabinesinde dağılmaya yol açabilecek bir krize sebebiyet verebileceği belirtiliyor.

Ultra Ortodoks Yahudiler ve askerlik

Ultra Ortodoks Yahudiler mevcut Netanyahu hükümetinde önemli bir ağırlığa sahip. Ancak özellikle Gazze'deki savaşla beraber, hükümetin Ultra Ortodoks Yahudilerin askerlik hizmetinden muaf tutulması uygulamasına son vermesi için baskılar artıyor.

İsrail ordusunun son raporlarına göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 66 bin Ultra Ortodoks Yahudi genç askerlik hizmetinden muaf tutuldu. Bunlardan yalnızca 540'ı Gazze'deki savaşın başlamasının ardından gönüllü olarak orduya katıldı. İsrail'in orduda yaşadığı nüfus eksikliği problemi göz önüne alındığında söz konusu rakamların oldukça önemli olduğu dikkat çekiyor.

Muafiyete izin veren bir yasanın süresi Haziran 2023'te doldu ve bunu uzatan geçici bir düzenlemenin süresi Mart sonunda dolacak. Bu tarihten sonra ordunun Ultra Ortodoks erkekleri askerlikten muaf tutma yetkisi olmayacak.

Mevcut hükümet muafiyeti uzatan yeni bir yasa çıkarmaya çalışırken, Gazze'deki savaş ve bunun askerlik yapan nüfus üzerinde yol açtığı büyük baskı göz önüne alındığında konu giderek daha tartışmalı hale geldi.

İsrail Demokrasi Enstitüsü'ne göre, 2022 yılında Ultra Ortodoks nüfusu 1 milyon 280 bin civarındaydı ve İsrail'in toplam nüfusunun yaklaşık %13,3'ünü oluşturuyordu. İsrail Ulusal Ekonomi Konseyi'nin tahminlerine göre 2050 yılına kadar İsrail nüfusunun yaklaşık dörtte biri Ultra Ortodokslardan oluşacak.

HABERE YORUM KAT