1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsrail’de Irkçı Sadakat Yasasına Protesto
İsrail’de Irkçı Sadakat Yasasına Protesto

İsrail’de Irkçı Sadakat Yasasına Protesto

İsrail'de bir grup parlamenter, yazar ve sanatçı ırkçı vatandaşlık yasasını protesto etti. Grup, ‘Dışişleri Bakanı Lieberman’ın faşizmine dur demeye geldik’ dedi.

21 Ekim 2010 Perşembe 14:15A+A-

İsrail'de bir grup hukukçu, parlamenter, sanatçı ve yazar, Knesset'te (İsrail parlamentosu) özel bir konferans düzenleyerek, "ırkçı" sadakat yemini yasasını protesto etti.

Ynet'teki habere göre İsrail vatandaşlığına geçiş sürecinin zorunlu adımlarından biri olan ve Yahudi olmayan yeni vatandaşların "demokratik Yahudi Devleti"ne bağlılık yemini etmesini öngören ırkçı "sadakat yemini yasası" İsrail'deki Arap azınlık ve muhalefetteki İşçi Partisi tarafından tepkiyle karşılanıyor.

'Arapların Siyonist olmasını istemiyoruz'

"İsrail demokrasisi"ni kökünden tehdit ettiğini söyledikleri bu yasayla ilgili Knesset'teki tartışmada söz alan muhalefetteki Kadima partisi milletvekili ve Knesset'in Irkçılığa Karşı Mücadele Lobisi'nin başkanlığını yürüten Şlomo Molla, "Lieberman'ın (Dışişleri Bakanı) faşizmine 'dur' demeye geldik" şeklinde noktaladığı konuşmasında, "Ülke gelişiyor fakat demokrasi ve İsrail karşıtı yasalara son verilmeli. Ben, evvela Yahudi, İsrailli ve Siyonist olmaktan gurur duyuyorum. Arap partilerinden Hadaş'ın başkanı Muhammed Barake'nin ya da Hadaş milletvekili Afu Agbaria'dan Siyonist olmalarını istemiyorum. Demokrasimizin korunmasını istiyorum. Çünkü kendini koruyamayan bir demokrasi tehlikededir. Kendilerini savunamadıklarında Yahudilerin başına gelenleri biliyoruz" dedi.

31 mayısta İsrail'in baskın düzenleyerek 9 kardeşimizi şehit ettiği Gazze'ye yardım filosunda yer alan ve hatta bu nedenle daha sonra vekillik ayrıcalıkları kaldırılan İsrailli Arap vekil Hanin Zoabi de Lieberman'ı hedef alan ve şu anda gidişatı dışişleri bakanının belirlediğini söylediği konuşmasında, "Lieberman artık siyasi kültürün kenarlarında gezinmiyor. Hükümet onu takip ediyor, toplumun altyapısının bunu kabul etmekten yana olması ise tehlikeli" dedi.

HABERE YORUM KAT