1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İsrail'de askerliğe zorlanan Yahudilerin "ülkeyi terk etme" tehdidi tartışmaya neden oldu
İsrail'de askerliğe zorlanan Yahudilerin "ülkeyi terk etme" tehdidi tartışmaya neden oldu

İsrail'de askerliğe zorlanan Yahudilerin "ülkeyi terk etme" tehdidi tartışmaya neden oldu

7 Ekim'den bu yana Gazze'de gerçekleştirdiği katliamda en az 13 bin 500'ü çocuk, 9 bini kadın olmak üzere 31 bin 184 Filistinliyi öldüren, 72 bin 889 Filistinliyi de yaralayan İsrail ordusunun askere ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

13 Mart 2024 Çarşamba 12:40A+A-

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki katliamları sürerken askerlikten muaf tutulan Ultra Ortodoks (Haredi) Yahudilerin başta çocuk ve kadınlar olmak üzere binlerce sivili öldüren orduya alınması çağrılarına karşı, Haredilerin askerliğe zorlanmaları halinde yurt dışına gidecekleri söylemi ülkede ayrışmaya neden olan tartışmaları tırmandırdı.

İsrail'in Gazze'deki yoğun saldırılarının yanı sıra Hizbullah ile devam eden çatışmalar ve Lübnan'a yönelik olası bir kara operasyonu, Ultra Ortodoks Yahudilere zorunlu askerlik getirilmesine ilişkin uzun süreli tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

Erkekler için 2 yıl 8 ay ve kadınlar için 2 yıl zorunlu askerlik hizmeti bulunan ülkede, İsrailli siyasetçi ve bakanlar dindar Yahudilerin de orduya alınmasını talep ederken, Haredi partiler ise askerlikten muaf tutulmayı yasal güvence altına almak istiyor.

AA muhabiri, İsrail'de ayrışmaya neden olan Haredilere zorunlu askerlik getirilmesi tartışmalarını derledi.

Ultra Ortodoks (Haredi) Yahudiler kimdir?

Harediler, 9 milyon civarındaki İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini teşkil ediyor ve "Ultra Ortodoks" ismiyle de anılıyor.

Ülkedeki Haredilerin büyük çoğunluğu Batı Kudüs'teki Meaşerim Mahallesi'nde ve başkent Tel Aviv yakınlarındaki Bney Brak kentinde yaşıyor.

Çok sayıda çocuk sahibi oldukları için nüfusları hızla artan Haredileri, İsrail Meclisinde temsil eden "Birleşik Tevrat" ve "Şas" isminde iki parti bulunuyor. Her iki parti de şu an koalisyon ittifakında yer alıyor.

Laik Yahudilerle aralarında birçok konuda görüş ayrılığı bulunan Harediler, toplumun geri kalanına entegre olmayı büyük oranda reddediyor.

HABERE YORUM KAT