1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İsrail, Hamas'ın Filistin seçimlerinde olmasını engellemeye çalışıyor
İsrail, Hamas'ın Filistin seçimlerinde olmasını engellemeye çalışıyor

İsrail, Hamas'ın Filistin seçimlerinde olmasını engellemeye çalışıyor

Batı Şeria’da İsrail ordusu, Hamas üyeleri ve liderlerini tutuklamaya devam ediyor. Filistin’de yaklaşan seçimler öncesi İsrail’in tutuklama furyalarını arttırması Hamas’ın Filistin seçimlerini yeniden kazanmasından korkmasına bağlanıyor.

23 Şubat 2021 Salı 16:44A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Filistin Yasama Konseyi üyeleri, siyasi liderler, öğrenciler ve sendikaların aktivistlerine karşı son birkaç haftadır yoğun bir tutuklama girişimi başladı. Katar’ın, Hamas yönetiminde çalışanlarının maaş krizini çözmesinin ardından İsrail, Hamas’a yönelik sert tavırlarını arttırdı.  

İsrail ordusu geçmişte Batı Şeria'daki Filistinli grupların üyelerini, özellikle de Hamas'ı, “silahlı operasyonlar gerçekleştirme planlarını engellediğini” belirterek periyodik olarak tutuklardı. Ancak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın genel seçim tarihini 15 Ocak olarak açıklamasından beri İsrail, Hamas kadrolarının seçimlere katılmayacağını düşünerek “gözdağı” adı altında tutuklamalarını arttırdı.

Tutuklamalar devam ederken son olarak, Batı Şeria'daki Hamas lideri Halid el-Hac ve Filistin Yasama Konseyi üyesi Adnan Asfour 16 Şubat günü tutuklandı.

Geçtiğimiz ocak ayında siyasi amaçlarla tutuklanan kişi sayısı 461'e ulaştı. İsrail'in Batı Şeria'da Hamas'a yönelik tutuklama kampanyalarında bulunmasına Filistinliler yeni bir olay gözüyle bakmasa da siyasi olarak iradelerinin de engellenmeye çalışıldığını biliyorlar.  

Hamas liderlerini ve kadrolarını mayıs ayında gerçekleştirilmesi beklenen seçimler yapılana kadar parmaklıkların arkasında tutmayı amaçlayan İsrail, hareketin yaklaşan parlamento seçimlerine katılma planını raydan çıkarmayı amaçlıyor. Üstelik İsrail sadece Hamas mensuplarını değil olası mensup ve üyeleri de tutuklamakla tehdit ediyor. İsrail’e karşı ise BM sessizliğini korumakla yetiniyor.

25 Ocak'ta Hamas’ın önde gelen liderlerinden Ömer el- Berguti, İsrailli yetkililerinin onu Batı Şeria'daki Ramallah'ın dışında bulunan “Ofer Hapishanesine çağrıldığını ve parlamento seçimlerine katılmaması konusunda uyarıldığını” söyledi.  Berguti, “İsrailli memurlar, adaylığımı açıklarsam derhal tutuklanacağımı söylediler.” dedi.

Hamas yönetimindeki hükümetin eski bakanı Nayif el-Rajub, Al-Monitor'a verdiği demeçte: “Son İsrail tutuklamaları, potansiyel adayları korkuturken, yaklaşan seçimleri bozmayı amaçlıyor. Bu tutuklamalar adayları ve seçmenleri olumsuz etkiliyor. Bu etkiler de birkaç yıldır devam ediyor. 2006 yasama seçimleriyle ilgili acı deneyimimizi henüz unutmadık. O seçimlerden bu yana İsrail hapishanelerinde yaklaşık 100 ay boyunca; Hamas'ı temsil eden birisi olduğum için tutuldum. [Son tutuklama kampanyası], hareketin listelerindeki potansiyel adaylar arasında aynı senaryonun tekrar yaşanabileceği konusundaki endişeleri tetikleyebilir. Filistin Yönetimi, seçimleri etkilemek için Hamas kadrolarına karşı aynı güvenlik politikalarını uyguluyor.” dedi.

Hamas 16 Şubat'ta yaptığı basın açıklamasında, “İsrail'in Batı Şeria'daki hareketimizin liderlerini tutuklaması, seçim sürecini baltalamayı amaçlıyor.” Hamas, “Hareketimizin yenilmeyeceğini ve İsrail'e karşı ortaklık ve direniş temelinde Filistin bölünmesine son verme çabalarını da etkilemeyeceğini” belirtti. 

Filistinli Mahkumlar Araştırma Merkezi, 21 Ocak'ta yaptığı açıklamada, “İsrail'in 2006'dan beri tutukladığı PLC üyelerinin sayısının 60'a ulaştığını, bunların çoğunun daha önce de defalarca tutuklandığını, 10 üyesinin ise halen tutuklu olduğunu” söyledi.

Abbas'a yakın Filistinli yetkili Al-Monitor'a, “İsrail, Filistin seçimlerine kesinlikle müdahale edecek. Çünkü bizim demokratik yaşamı deneyimlememizi istemiyor. Bizi askeri kontrolü altında tutmaya çalışıyor. Ancak İsrail'in bu uygulamalarına rağmen seçim yoluna devam edeceğiz. İsrail'e, Filistin seçimlerine müdahale etmemesi için baskı yapması için uluslararası partiler ve kuruluşlar ile temas halindeyiz. Ancak bu konuda hala herhangi bir garantimiz yok." dedi.

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT

1 Yorum