1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail Gazze'de umut ve barış mesajı veren yüzlerce imamı öldürdü
İsrail Gazze'de umut ve barış mesajı veren yüzlerce imamı öldürdü

İsrail Gazze'de umut ve barış mesajı veren yüzlerce imamı öldürdü

İsrail'in Gazze'de 500'den fazla camiyi de yerle bir eden yıkıcı bombardımanlarında Müslüman vaizler de hedef alındı

10 Mayıs 2024 Cuma 16:45A+A-

Abubaker Abed | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

İsrail'in Ekim ayından bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları tamamına yakını Müslüman olan nüfusun inanç önderlerine ağır bedeller ödetti, ancak yetkililer yılmadıklarını söylüyor.

Filistin Din İşleri Bakanlığı'na göre, aralarında Kuran hocaları, İslami vaizler ve imamların da bulunduğu yaklaşık 300 İslam alimi ve din adamı İsrail saldırılarında katledildi.

Bu arada 500'den fazla cami tamamen yerle bir olurken, aralarında tarihi El Ömeri Camii'nin de bulunduğu onlarca cami de kısmen yıkıldı.

Aralarında tarihi Aziz Porphyrius Kilisesi'nin de bulunduğu üç kilise de enkaz haline geldi. Bakanlığın ana binası ve Kur'an Yayın Enstitüsü de İsrail saldırılarında vuruldu ve hasar gördü.

Büyük kayıplara rağmen bakanlık, yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kamplarda ve hastanelerde vaazlar vererek, umut ve sabır mesajları vererek, zarar görmüş camileri ibadete açarak ve Kuran öğretme ve ezberleme oturumları düzenleyerek çalışmalarına devam ediyor.

Bakanlık sözcüsü İsrail'in camileri ve Müslüman din adamlarını hedef almasının "Filistinlilerin inancını kırmayı amaçlayan kasıtlı bir eylem" olduğunu söyledi.

Middle East Eye'a konuşan sözcü, "Din adamları ve tesisleri tüm uluslararası yasalar ve gelenekler tarafından korunmaktadır, bu nedenle onları hedef almak bir savaş suçudur" dedi.

Sözcü, "Dünyaya mesajımız, yanımızda durmanız, masum sivillere koruma sağlamak için protesto etmeniz ve Gazze'deki soykırımı durdurmanızdır" diye ekledi.

"Özellikle Arap dünyasındaki İslam alimlerini ve bakanlıklarını ciddi bir şekilde harekete geçmeye ve başta şeyhlerimiz ve alimlerimiz olmak üzere halkımıza karşı devam eden zulmü durdurmaya çağırıyoruz"

"Bu sorumluluğu onlara bırakıyoruz ve yarın ahirette, Gazze'deki Müslüman kardeşleri için ne yaptıklarından Allah'ın huzurunda sorguya çekilecekler."

Teysir İbrahim, Necibe El Dales, Avni Ovn, Vail El Zird, Besim Al Safadi ve diğerleri gibi Gazze'nin önde gelen alim ve şeyhleri, şiddetli İsrail saldırıları sırasında hedef alınanlar arasında yer aldı.

"Bu dehşeti durdurmamız gerekiyor"

Gazze İslam Üniversitesi Şeriat ve Hukuk Fakültesi Dekanı ve Filistin Âlimler Topluluğu üyesi Profesör Teysir İbrahim, tüm hayatını İslam'ı öğrenerek geçirdi.

Gazze İslam Üniversitesi'nden İslami ilimler ve fıkıh (İslam hukuku) alanında lisans ve yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra Malezya'daki İslam Üniversitesi'ne giderek İslam fıkhı alanında doktora yaptı.

Vaazlarının yanı sıra, bilgisini kendi halkına ihtilaflar ve miras hukuku konularında tavsiyelerde bulunmak için kullandı.

İbrahim savaşın ilk günlerinde bir İsrail hava saldırısında Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki evinin bombalanması sonucu hayatını kaybetti.

Beşinci sınıf tıp öğrencisi olan oğlu Muhammed, "O benim sadece babam değil, kardeşim, arkadaşım ve yoldaşımdı" dedi.

Muhammed rahmetli babasını "sevgi, merhamet ve cömertliğin sembolü" olarak tanımladı.

"Bu dehşeti durdurmamız gerekiyor" diye ekledi.

Gazze'ye yönelik acımasız saldırının ilk haftasında bir İsrail saldırısı da Necibe el Dales adlı bir kadın hocayı öldürdü. Necibe, 20 yılı aşkın bir süredir kız çocukları ve kadınlar için Kuran öğretmeni olarak görev yapıyordu.

Kur'an hocası Üm Bilal Toman yaptığı açıklamada, "Öğrencileri için bir anne, Gazze'deki kadın toplumunun bir lideri ve gerçekten nazik bir insandı" dedi.

"Kur'an'ı farklı tonlarda okuma yeteneğine sahipti ve en yüksek kıraat derslerini başarıyla tamamladı, bunu da hayatı boyunca öğrencilerine aktarmaya çok hevesliydi.

Ben onun hem öğrencisi hem de meslektaşıydım. O benim için bir ilham kaynağıydı.

Bize İslam'ın barışçıl bir din olduğunu ve gelişimi, açık fikirliliği ve yaşam sevgisini desteklediğini öğretti"

"İslam dünyası nerede?"

Ünlü bir Kuran öğretmeni, hatip ve imam olan Avni Ovn, Mart ayında mübarek Ramazan ayının 21. gününde İsrail'in El Megazi Mülteci Kampı'ndaki evine düzenlediği hava saldırısında aile fertleriyle birlikte katledildi.

65 yaşındaki imam aynı zamanda Birleşmiş Milletler Filistinliler için Mülteci ve Çalışma Ajansı'nda (UNRWA) İngilizce öğretmeniydi.

Gazze'deki El Zeytuna Koleji'nde Kuran öğretmeni olarak görev yaptı. Ayrıca Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bir döviz bürosu vardı.

"Gülümsemesi yüzünden hiç eksik olmazdı. İnsanlara her zaman sevgi ve nezaket gösterir ve onlarla şakalaşmayı severdi. Öğrencilerine eşsiz bir tutkuyla Kuran öğretirdi." diyor Ovn'un eski bir iş arkadaşı olan Ebu Abid el Beyyumi.

El Beyyumi, "Dünya ne zamana kadar sessiz kalacak? Arap ve sözde İslam dünyası nerede?” diye sordu.

 

HABERE YORUM KAT