1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsrail Filo Saldırısına Soruşturma Başlatıyor
İsrail Filo Saldırısına Soruşturma Başlatıyor

İsrail Filo Saldırısına Soruşturma Başlatıyor

İsrail, Gazze'ye giden yardım filosuna düzenlenen ve 9 kardeşimizin şehadetiyle sonuçlanan saldırıyla ilgili olarak bir soruşturma başlatıyor.

14 Haziran 2010 Pazartesi 11:25A+A-

Siyonist İsrail, Birleşmiş Milletler'in olayla ilgili uluslararası bir soruşturma yapılmasını reddetmişti, ancak şimdi soruşturmaya iki yabancı gözlemcinin katılmasını kabul etti.

İşgal hükümetinden yapılan açıklamada, 'Bağımsız Komisyon' önerisinin bugün kabinede oylanacağı kaydedildi.

İsrail komandolarının uluslararası sularda seyreden yardım konvoyuna 31 Mayıs'ta düzenlediği saldırıda Türkiyeli 9 kardeşimiz şehit düşmüştü.

İsrail'in soruşturma duyurusunu yorumlayan Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, BBC'deki haberde belirtildiğine göre kararı önemli bir adım olarak niteledi. Gibbs, 'İsrail komisyonunun ve askeri soruşturmasının vakit kaybetmeden yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca, soruşturmalar tamamlandığında, ulaşılan sonuçların kamuya ve uluslararası topluma açıklanmasını bekliyoruz' dedi.

Eylemciler ve 10 bin ton yardım malzemesi taşıyan yardım konvoyu İsrail'in Gazze Şeridi'ne üç yıldır uyguladığı ambargoyu delmek amacıyla Kıbrıs'tan yola çıkmıştı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi de bugün yayınladığı bir açıklamayla, ablukanın uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti ve kaldırılmasını istedi.

İKİ YABANCI GÖZLEMCİ

Siyonist çete reisi Binyamin Netanyahu'nun bürosundan yapılan açıklamada komisyonun, 'İsrail devletinin gemilerin Gazze kıyılarına ulaşmasını önlemek için attığı adımları inceleyeceği' belirtildi.

Soruşturma ekibine İsrailli eski yüksek mahkeme yargıcı Yaakov Tirkel'in başkanlık edeceği kaydedildi. Soruşturma ekibinde yer alacak iki yabancı gözlemci ise Kuzey İrlanda'daki şiddet olaylarının durulmasını sağlayan çabaları dolayısıyla Nobel Barış Ödülü sahibi David Trimble ve Kanadalı emekli askeri savcı Ken Watkin olacağı açıklandı.

BBC Kudüs muhabiri Tim Franks, kararın güvenlik kabinesindeki bakanlarca günler süren müzakereler sonucu alındığını söylüyor.

İsrail, askerlerinin Mavi Marmara gemisine inmelerini önlemeye çalışan eylemcilerin saldırısı karşısında kendilerini savunduklarını iddia etmişti. Eylemcilerse askerlerin hiçbir tahrik olmadan ateş açmaya başladığını belirtiyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İsrail'in saldırısını 'devlet eliyle cinayet' diye tanımlamış, ABD Başkanı Barack Obama da durumun 'trajik' olduğunu söylemişti.

HABERE YORUM KAT