1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail Bu Gece Boyu da Gazze'yi Bombaladı!
İsrail Bu Gece Boyu da Gazze'yi Bombaladı!

İsrail Bu Gece Boyu da Gazze'yi Bombaladı!

İsrail işgal ordusu bu gece de Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine hava saldırıları düzenledi. Batı Şeria'da da evlere baskın düzenledi.

17 Haziran 2014 Salı 11:19A+A-

İşgal güçleri bu sabaha karşı Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine bir dizi hava saldırısı düzenledi.

Filistin Enformasyon Merkezi muhabiri, işgal ordusu savaş uçaklarının Han Yunus'un batısında bulunan Esda kentinin batı girişi yakınlarındaki boş bir araziyi bombaladığını ve kısa bir süre sonra aynı hedefin ikinci kez hava saldırısına uğradığını söyledi.

İşgal hava kuvvetleri daha sonra Gazze Şeridi'nin güneyindeki Karara beldesinde bulunan İzzeddin El-Kassam Tugayları'na ait Hıttin alanına füze attı.

İşgal ordusu savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya'nın doğusunda bulunan Er-Riys Dağı yakınlarında boş bir tarlayı hedef aldıktan sonra Gazze kenti Et-Tuffah Mahallesi doğusundaki Es-Surani Dağı'na en az bir füze attığı bildirildi.

Filistin Enformasyon Merkezi muhabirine bilgi veren hastane kaynakları, saldırılarda ölen veya yaralanan olmadığını söyledi.

İşgal güçleri dün akşam Gazze Şeridi'nden atılan bir füzenin Askalan'da boş bir alana düştüğünü iddia etmişti.

İşgal ordusu hava kuvvetlerine ait çeşitli uçakların Gazze Şeridi semalarında uçmaya devam ettiği bildirildi.

Netanyahu'dan tehdit

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, tek görevlerinin kaçırıldığı iddia edilen 3 Yahudi genci geri almak olduğunu iddia etti.

Netanyahu, İsrail ordusu Merkez Komutanlığı karargahında yaptığı konuşmada, Hamas mensubu 100'den fazla kişiyi gözaltına aldıklarına dikkati çekerek "Gazze'de yeni bir cephe açmaya çalışanlar var. Eğer mecbur bırakılırsak daha katı uygulamalara başvuracağız. İsrail vatandaşına zarar vermek isteyen herkese gereken karşılık verilecektir" dedi.

Batı Şeria’da kaçırıldığı iddia edilen kayıp 3 Yahudi yerleşimci meselesinin çözümünün zaman alabileceğini belirten Netanyahu, "karmaşık bir sürecin" içinde olduklarını ifade etti. 

ABD İle Görüşme

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonda görüştüğünü ve "kaçırılma" hadisesini kınamasından ötürü teşekkür ettiğini aktaran Netanyahu, uluslararası topluma, "yerleşim birimleri faaliyetlerinde olduğu gibi 3 Yahudi yerleşimcinin kaçırılması" meselesini de net bir şekilde kınama çağrısında bulundu.

CİDDİ SONUÇLARI OLACAK

Başbakan Netanyahu, kaybolan Yahudi yerleşimciler nedeniyle yaşanan krize ilişkin, Savunma Bakanı Moşe Yalon, Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ve güvenlik birimleri ile Kudüs'teki Savunma Kuvvetleri Merkez Karargah binasında toplantı yaptı.

Netanyahu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Karmaşık bir operasyonun ortasındayız. Zaman alabileceği olasılığı konusunda hazırlıklı olmalıyız. Bu ciddi bir olaydır ve ciddi sonuçları olacaktır. Hep birlikte sorumlu ve kararlı bir biçimde çalışıyoruz. Şu anda tek bir göreve odaklandık; çocukları, oğullarımızı evlerine geri getirmek. 100’den fazla Hamas eylemcisini tutukladık, buna ek eylemler de yapmaktayız ancak daha fazlasını söylemeyeceğim” ifadesini kullandı.

Gazze’den İsrail’e atılan füzeler konusuna da değinen Netanyahu, “Açılan ateşe güçlü bir biçimde cevap verdik. Eğer gerekirse daha güçlü harekete geçeceğiz. Söz veriyorum, kim İsrail vatandaşlarına saldırmayı denerse vurulacaktır” yorumunda bulundu.

HAMAS: İsrail İşlediği Suçların Sonuçlarını İdrak Etmeli

Öte yandan Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri de sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail'in tehditleri Hamas'ı korkutamaz. Netanyahu, işlediği suçların sonuçlarını idrak etmesi gerekir" ifadesini kullandı. 

İsrail yönetimi, perşembe gecesi, Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan 3 Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bu konuda Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu. Bu kişilerin bulunması için İsrail parlamentosu orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler vermişti. Ordu birlikleri de Batı Şeria'da Hamas üyelerinin evlerine düzenlediği baskınlarda arasında milletvekilleri ve eski bakanların bulunduğu 150'den fazla kişiyi gözaltına almıştı.

Protesto Eylemlerine Müdahale ve Evlere Baskın

İsrail'in, 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolmasından sonra Batı Şeria'da düzenlediği gözaltı operasyonları Ramallah'ta protesto edildi.  El-Halil'de de evlere baskın düzenleyen İsrail askerleri ile Filistinliler arasında arbede çıktı. Olaylarda 4 Filistinli yaralandı.

Ramallah'taki hastane yetkilileri, Kalendiya Sınır Kapısı'nda gözaltı operasyonlarını protesto eden Filistinliler ile İsrail askerleri arasında çıkan arbedede 1 kişinin ağır yaralandığını bildirdi.

Yetkililer, göğsüne ve karnına isabet eden kurşunlar nedeniyle ağır yaralanan  Yezen Yakub adlı Filistinli gencin tedavi altına alındığını belirtti.

İsrail askerleri, el-Halil kentinin Beyt Emir beldesinde de evlere baskın düzenledi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, askerlerin, beldedeki bazı evlere baskın düzenlemesi üzerine taraflar arsında arbede çıktı. Askerler, söz konusu duruma tepki gösteren Filistinlileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Plastik mermi isabet eden 3 kişi yaralandı. 

Yeni Saldırı Endişesi

İsrail'in, Batı Şeria'da 3 Yahudi yerleşimcinin kaçırılmasından Hamas'ı sorumlu tutmasının ardından Gazzeliler yeni bir saldırıdan endişe ediyor. 

Lise öğrencisi Samih es-Sekeni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün gece Gazze'ye düzenlenen hava saldırılarını hatırlatarak, İsrail'in eylemlerini şiddetlendirmesinden endişe duyduğunu dile getirdi.

Sekeni, "Bombardıman bizi endişelendirdi. Her an yeni bir saldırının olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle lise bitirme sınavları öncesi çok gerginim. Emeklerimin boşa gitmesini istemiyorum" dedi.

Gazzeli 30 yaşındaki Abdullah Cuha da İsrail'in daha önce Gazze'ye düzenlediği saldırılarda çocuklarının yaralandığını ifade ederek, "Muhtemel bir saldırıya önlem olarak camdan şarapnel parçası isabet etmesin diye çocuklarıma odalarında uyumalarını söylüyorum. Geniş çaplı bir saldırının olacağını sanıyorum. Bu yüzden ihtiyaçlarımızı fazlasıyla satın aldık" diye konuştu.

Hind Ebu Medin de evinde "çok gergin" bir atmosferin hakim olduğunu belirterek, "Dün gece İsrail bombardımanı ve art arda gelen patlama sesleri nedeniyle büyük korku yaşadık. Yakın zamanda bir saldırının olması muhtemel. Eve erzak depoladık" ifadesini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT