1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsrail Askerleri 'İrene'e Müdahale Etti
İsrail Askerleri İrenee Müdahale Etti

İsrail Askerleri 'İrene'e Müdahale Etti

Yahudi aktivistlerin yardım gemisi Gazze'ye 40 km yaklaştı, İsrail donanması gemiyi ele geçirdi.

28 Eylül 2010 Salı 18:29A+A-

Gazze'ye insani yardım götüren İrene adlı tekne Gazze'ye doğru yaklaşırken, İsrail donanması tekneyi ele geçirdi.

On savaş gemisi tarafından kuşatıldığı belirtilen İngiliz bandıralı teknenin zorla Aşdod limanına doğru götürüldüğü bildirildi.

Pazar günü Kıbrıs'ın Magosa limanından Irene adlı tekneyle yola çıkan Yahudi aktivistler, Gazze kıyılarına birkaç saat uzakta olduklarını bildirmişti. İsrail ise tekneye yine uluslararası sularda müdahale etti.

İsrail ordu radyosu, daha önce yaptığı açıklamada, İsrail donanmasının İrene için hazırlık yaptığını duyurmuştu. Bir İsrail askeri yetkilisinin görüşlerini aktaran radyo, İsrail donanmasının, teknenin açık sularda durmasını ve Aşdod limanına gitmesini isteyeceğini belirtti. Teknedeki eylemcilerin bunu reddetmesi halinde teknenin kontrol altına alınarak, Aşdod limanına getirileceğini kaydeden yetkili, yolcuların gözaltına alınacağını bildirdi.

Eylemleriyle sembolik bir mesaj vermeyi hedefleyen Yahudi aktivistler, Gazze'ye başta okul malzemesi, balıkçı ağları ve müzik enstrümanları olmak üzere çeşitli yardım malzemeleri taşıyor.

AFP muhabirinin telefonla ulaştığı teknedeki yolculardan Yonatan Shapira, "Gazze'den 24 mil (40 km) uzaktayız. Bu hızda devam edersek, beş saatten daha az bir sürede orada olacağız. Gazze'de bizi bekleyen insanlar var ve umarım bunu başarırız" şeklinde konuştu.

Teknedeki aktivistler, çatışma istemediklerini de sözlerine eklediler. Eski bir İsrail pilotu olan Shapira, "Fiziki direniş yapmayacağız, ama gemiyi kontrol altına almalarını da kolaylaştırmayacağız" dedi.

Yolculuk, Londra merkezli "Filistinlilere Adalet için Yahudiler" adlı grup tarafından organize edildi.

Irene adlı teknede ise Nazi dönemindeki Yahudi Soykırımı'ndan hayatta kalan 82 yaşındaki Reuven Moşkovitz, kızı 1997 yılında Kudüs'te bir Filistinli intihar bombacısının düzenlediği saldırıda ölen İsrailli Rami Elhanan, bir Alman hemşire, İngiliz ve ABD'li aktivistler, Shapira'nın kardeşi ve İsrail televizyonu Channel 10'dan bir muhabir yer alıyor.

HABERE YORUM KAT