1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. İslami Yorum'un Yeni Sayısı Çıktı!
İslami Yorumun Yeni Sayısı Çıktı!

İslami Yorum'un Yeni Sayısı Çıktı!

Raşid Gannuşi’nin “Hüküm Allah’ındır demek hüküm ümmetindir!” sözünü manşete çeken üç aylık internet dergisi İslami Yorum’un Bahar 2011 tarihli 5. sayısı çıktı.

10 Mart 2011 Perşembe 10:16A+A-

İnternet üzerinden yayın yapan ve üç ayda bir yayınlanan İslami Yorum dergisi, 56. sayısında demokrasi konusunu irdeliyor. Derginin tanıtım metninde şu ifadelere yer veriliyor:

İslam coğrafyasını içine alan "daha fazla demokrasi" talepleri karşısında, cevaplanması daha acil hale gelen bir soru: İnsan mı yönetecek, yoksa Allah mı? Önce Tunus, sonra Mısır, Yemen, ardından Libya ve daha sonra kim bilir neresi...

İslam dünyası önemli bir değişim sürecine girmiş bulunuyor. Bu değişim süreci birçok kişi tarafından memnuniyetle izlenirken, kadim bir soru zihinleri ister istemez yeniden kurcalamaya başladı: Daha fazlası talep edilen demokrasi, bölgenin en köklü değeri olan İslam'a ne kadar uygun?

İslami değerlerin önemini kavrayamamış kimseler için bu soru gereksiz olabilir. Ancak tarihin şahitliğiyle rahatça şunu iddia edebiliriz ki, İslam'a uygun düşmeyen hiç bir değer bu coğrafyalarda uzun süre kalıcı olamaz. Fakat bu meselenin Müslümanlar arasında sağlıklı bir şekilde tartışılabildiğini söylemek çok zor. Çünkü kimi Müslümanlar "demokrasi şirktir" bakış açısıyla tamamen dışlayıcı bir tavır takınırken, kimi Müslümanlar ise demokrasiye peşinen taraftar olmaktadırlar. Kamplaşmanın olduğu bir konuda kısır döngü aşılamamakta, esaslı bir tartışma ve değerlendirme yapılamamaktadır.

İnternet ortamında yayın yapan araştırma ve düşünce dergisi İslamiyorum, derinlikli bir tartışmaya zemin hazırlayabilmek için, ilkbahar-2011 sayısında "demokrasi" dosyasıyla okuyucuların karşısına çıktı. Ve şu sorular üzerinden meseleyi tartışmaya açtı:

- Demokrasi nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?

- Bir insanlık tecrübesi olarak demokrasinin olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?

- Demokrasi İslam'a uygun mudur?

- Yeryüzünde hakimiyet Allah'a mı aittir, yoksa insanların sorumluluğu mudur?

- İslam, sistem içi (demokratik yollarla) değişimi onaylamaz mı? Mutlaka sistem dışı (devrimci) bir değişim mi öngörmektedir?

- Demokrasi gözü kapalı teslim olunacak mükemmel bir yönetim şekli midir?

- Demokrasinin olumsuz yönleri, iç çelişkileri, eksiklikleri, açmazları ve ortaya çıkardığı sorunlar nelerdir

HABERE YORUM KAT