1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. İslami Kurtuluş Cephesi Lideri Moro'yu Anlatıyor
İslami Kurtuluş Cephesi Lideri Moroyu Anlatıyor

İslami Kurtuluş Cephesi Lideri Moro'yu Anlatıyor

Moro İslami Kurtuluş Cephesi lideri Hacı Murat İbrahim İHH'da gerçekleştirilen basın toplantısında Filipinler'le barış müzakareleri ile ilgili bilgi veriyor.

29 Ocak 2013 Salı 12:24A+A-

Moro İslami Kurtuluş Cephesi lideri Hacı Murat İbrahim toplantıya Türkiye medyasına ve toplantıya ve sahipliği yapan İHH'ya teşekkür ederek başladı. 40 yıldır Bangso Moro Müslümanlarının özgürlüğü için savaştığını ifade eden Hacı Murat İbrahim, "Filipin devleti halkımıza karşı etnik temizlik amacıyla katliam başlatmıştı" dedi.

İbrahim, "Tam bağımsız bir devlet olmasak da Bangso Moro devleti ve Filipinler devleti arasında bir yönetim paylaşımına gidilecek. Bu anlaşma gereği halkımız tarafından seçilen bir hükümet ve ayanasa ile yönetileceğiz. 1973'te başladığımız bu savaşa 2012 yılına kadar devam etmek zorunda kaldık. 2012'de nihayet bir anlaşmaya varabildik" diye konuştu.

Kardeş Türkiye halkını Moro'daki kardeşlerine destek olmak için yardım çağrısında bulunan Hacı Murat İbrahim, ''Hem Filipinler halkı hem de Moro halkı barış için son derece istekli ve sevinçli. Bu anlaşma imzalandıktan sonra Filipin hükümeti ve Moro Kurtuluş Cephesi arasındaki savaş tamamen sona ermiş durumda.'' olduğunu belirtti.

Türkiye'de Suudi Arabistan ve Japonya ile beraber barış sürecinin inşaasında çok yardımcı olduklarını ifade eden Hacı Murat İbrahim, "Müslüman ülkelerden Malezya barış sürecinde ve sonrasında bize en çok yardımcı olan ülke. 40 yıldan beri savaşlarla tarumar olmuş ülkemizin kalkınması için Müslüman ve uluslararası dost devletlerle yardım için görüşüyoruz. Anlaşma yapılmasına rağmen mücadelenin bitmediğinin farkındayız. Yeni dönemin kendisine has mücadele yöntemleri olduğunun farkındayız" dedi.

İRLANDA'DAKİ İRA'YI İNCELİYORUZ

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Moro İslami Kurtuluş Cephesi lideri Hacı Murat İbrahim, "Moro halkı soykırım amacıyla zulme uğradığı, şiddet ve toplu ölümlere maruz kaldığı için silahlanmak zorunda kaldı. Yeni barış döneminde güveni tesis ederek silahlı kuvvetlerimiz ile ilgili nihai kararı halkımızın istekleri doğrultusunda vereceğiz Dünyada silahlı mücadeleden geçerek barış masasına oturmuş İrlanda'daki İRA gibi örnekleri inceliyoruz bizim için en uygun yolu bulacağız" diye konuştu. 

ANLAŞMA MADDELERİNE UYULURSA SİLAHLI KUVVETLERİMİZİ SİLAHSIZLANDIRACAĞIZ

Filipinler hükümetin anlaşma maddelerini aynıyla uygularsa  silahlı kuvvetlerinizi silahsızlandıracağını belirten Hacı Murat İbrahim, Hacı Murat İbrahim, ''Annemi 1, babamı 9 yaşında kaybettim, 21 yaşında cepheye katıldım o zamandan beri eşimle birlikte ormanda yaşadık. Yakın zamana kadar normal bir hayat yaşamadım ve bu zor bir hayattı, halkımla beraber yeni hayatımıza alışıyoruz 1968'de halkım Filipinler ordusu için savaşmasına rağmen devlet radikal Hristiyanların etkisiyle bize karşı etnik temizlik başlattı. İlk başta bizi radikal terörist ilan ederek Pilipinler hükümeti bizimle hiç bir anlaşmaya oturmadı ancak etnik temizliğe devam etti. Şu an Pilipinler hükümeti de biz de bu barışın sorunsuz bir şekilde tesis edilmesini istiyoruz'' çağrısında bulundu.

ASLA SİVİLLER HEDEF ALINMADI

Gelen bir diğer soru üzerine Hacı Murat, ''İslam'da kati olarak yasaklandığı için silahlı kuvvetlerimiz asla sivilleri hedef almadı. Birliklerimize asla kadın, çocuk ve yaşlıları hedef almayacaksınız evleri yakıp yıkmayacaksınız dedik. İslami kurallara ve evrensel insan haklarına göre hareket ettik böylelikle bize terörist diyenleri haksız çıkardık.''dedi.

SAVAŞAN GRUPLARIN BARIŞ SÜRECİNE İNANMALARINI SÖYLÜYORUZ

Normaleşmenin bir süreç olduğuna değinen Hacı Murat İbrahim, ''40 yıllık bu savaşta bir kaç kuşak şiddete katliama maruz kalarak büyüdü. Hep birlikte bu savaş psikolojisini geride bırakmak için gerekli adımları atacağız. "Bangso Moro'da Filipin hükümetine karşı savaşan küçük gruplar var ancak biz onlara da barış sürecine inanmalarını söylüyoruz" diye konuştu. (timeturk)

HABERE YORUM KAT