1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. İslam Âlemi Bizi Yetim Bıraktı
İslam Âlemi Bizi Yetim Bıraktı

İslam Âlemi Bizi Yetim Bıraktı

Doğu Türkistan'da Çin zulmünden kaçarak İstanbul'a sığınan Uygur Türkleri, İslam âleminin kendilerini yetim bıraktığını söyledi.

04 Eylül 2014 Perşembe 05:21A+A-

Hamdi Koçoğlu / Yeni Şafak

Çin'in baskılarından kaçarak İstanbul'a sığınan Uygur Türkleri, maruz kaldıkları tüyler ürpertici zulmü anlattı. İslam ülkelerinin kendilerini yetim bıraktığını dile getiren Uygur Türkleri, Müslümanların ilgisizliğinden ve kendilerini unutmasından dolayı mazlum ve mağdur olduklarını söyledi.

ANNEMİ GÖRMEK İÇİN 2 KİLOMETRE EMEKLEDİM

Çin'in asıl gayelerinin, Uygurların milli benliğini ve bölgede İslam dinini yok etmek olduğunu ifade eden 50 yaşındaki Adil Abdulgafur, 'Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine İslam dinini ve Türk kültürünü tebliğ ettiğim için hapse atıldım. 17 sene boyunca değişik hapishanelerde akıl almaz zulümlere maruz kaldım. Çin polisi yıllardır göremediğim annem için ziyaret izni verdi. Annemi hapishanenin 2 kilometre uzağına getirdiler. Ben de namaz kıldığım için başım önde emekleyerek yürümek zorundaydım. Emekleyerek 2 kilometrelik yolu kat edip annemi gördüm. Bu son görüşüm oldu. Yakın zamanda annemin vefat haberini aldım' şeklinde konuştu.

YALNIZ TÜRKİYE YANIMIZDA

59'dan fazla İslam ülkesinin Doğu Türkistan halkının uğradığı zulme sessiz kaldığını söyleyen Abdulgafur, 'Çoğu İslam ve Türk devleti Çin ile işbirliği yaptı. Bizi yetim bıraktılar. Çin bizi yalnız görünce diğer devletlerle ilişkilerini artırmaya başladı. Türkiye haricinde hiçbir İslam devleti Uygur Türklerini barındırmıyor. Hatta Endonezya ve Malezya bile çok zaman yanımızda olmuyor. Biz garip kalmış topluluğuz' ifadelerine yer verdi.

Ağır zulümler yapıyorlar

İslam dinine güçlü bağlarla sarılan Uygur Türklerinin Çin tarafından en ağır zulümlere uğratıldığını ifade eden Adil Abdulgafur, 'Çin ileriye yönelik proje hazırlıyor ve maalesef başarıya ulaşıyor. Doğu Türkistan'da alnı secdeye giden bir insan kalmayacak şekilde çaba harcıyor. Çin bizim aslımızı yok etmeye çalışıyor. Dinimizi unutturmaya uğraşıyor. Buna karşı, Çin'in politikasını anlatmak zorundaydık. Biz anlattıkça öldürüldük, darbe yedik' diye konuştu.

Çinli ajanlar cirit atıyor

İstanbul'a sığınan Uygur Türklerinin çoğu yaptıkları açıklamada isim ve fotoğraf kullanmaktan çekiniyor. Uygur Türkleri, Çin'in içlerine ajan koyduklarını ve Türk medyasına yaptıkları açıklamaların Çin'e bildirildiğini söyledi. Türkiye'de Çin aleyhinde açıklamalar yapan Uygur Türklerinin de Doğu Türkistan'daki ailesinin zulme uğratıldığı bilgisi verildi. Açıklama da isim ve fotoğraf vermekten çekinmeyen Adil Abdulgafur, ailesinin ve çocuklarının güvenli bir ülkede olduklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT