1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İskoçya’da başbakan seçilen Hamza Yusuf neyi/kimi temsil ediyor?
İskoçya’da başbakan seçilen Hamza Yusuf neyi/kimi temsil ediyor?

İskoçya’da başbakan seçilen Hamza Yusuf neyi/kimi temsil ediyor?

Süleyman Ceran, birilerinin namazlı görüntüsünü öne çıkararak övdüğü İskoçya’nın yeni başbakanı Hamza Yusuf gerçeğini yazdı.

01 Nisan 2023 Cumartesi 12:54A+A-

Hamza Yusuf da “Sir” olacak mı?

SÜLEYMAN CERAN / HAKSÖZ-HABER

Hayatı boyunca İngilizleri incitmemek için elinden geleni yapan Ahmed Han, 1875 yılında Medresetü’l Ulum Müslüman-ı Hind’i (Hint Müslümanlarının Medresesi) kurdu. Bu medrese Hindistan’ın Aligarh kentinde idi. Modern müfredatın uygulandığı bu okuldan pek çok “modern” Müslüman yetişti. 1886 yılında Hint aydınları tarafından kurulan All-India National Congress’e karşı duruş sergileyerek Müslümanların bu harekete dâhil olmamaları için büyük bir mücadele verdi. Bu duruşunu, 1887’deki İslâm Eğitim Konferansı’nda Millî Kongre’yi şiddetle eleştirerek devam ettirdi. Ahmed Han’a göre, Müslümanlar, İngiliz hükümetinin aleyhine olan Millî Kongre ile birlik oldukları takdirde İngilizlerin ilgisini ve alakasını yitirecekler ve bu yapının istediği seçim tarzı getirilirse mağdur olacaklardı.

Ahmed Han, İngilizlere olan sadakatini uzun yıllar evvel, Sipahi Ayaklanması’na (1855) dâhil olmayarak göstermişti. 1869 yılında çocuklarıyla İngiltere’ye gidip Kraliçe Victoria ile görüşen Ahmed Han, İngilizlerin Hint coğrafyasındaki gözdelerinden biri oldu hep. Millî Kongre’ye dönük sert eleştirilerinden sonra, “sir” unvanıyla taltif edildi. Bu zamana kadar nesebi Hz. Hüseyin vasıtası ile Hz. Peygamber’e ulaştığı yolundaki iddialardan dolayı “Seyyid” olarak anılan Ahmed Han, Asya’nın işgalcisi İngilizlerden aldığı “sir” unvanını da gururla taşıyarak hayatını kaybedecekti. Adama seyyidlik ile şövalyeliği gururla taşıtacak kadar zehirliydi İngiliz tarz-ı siyaseti.

Önemli bir fikir adamı olan, tartışmalı pek çok fikre sahip olmakla birlikte siyaseten İngiliz çizgisinde kalmayı tercih eden Sir Seyyid Ahmed Han’ı hatırlamama sebep olan olay İskoçya’da bir Müslümanın başbakan seçilmesinin haberinin gündeme düşmesiydi…


Yazının devamı >>>