1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İşkenceyle insan öldürdüler beyler!
İşkenceyle insan öldürdüler beyler!

İşkenceyle insan öldürdüler beyler!

ALGI: Sınırdan yasa dışı geçişi engelledikleri için üç subay tutuklandı. GERÇEK: Üç subay işkenceyle ölüm suçundan tutuklandı.

19 Mart 2023 Pazar 16:18A+A-

HAKSÖZ-HABER

Türkiye-Suriye sınırında alıkonan Suriyelilerin şiddetli darp ve işkenceye maruz kalması sonrasında olayın sorumlusu biri üsteğmen, ikisi teğmen üç subay hakkında tutuklama kararı çıkmıştı.

Özellikle mültecilerle ilgili nefret kampanyası yarışı içindeki birtakım sosyal medya hesapları “sınırı korumaları ve yasa dışı geçişi engellemeleri” yüzünden subayların tutuklandığı yönünde paylaşımlar yaparak toplumu galeyana getirmeye çalışıyorlar. Sanki ortada işkenceli ölümler yokmuş gibi! Böylece “vatanını koruyan Tük askerinin tutuklandığı” yönünde algı üretiyorlar. Dezenformasyonu politik hedefleri için bir silah gibi kullanıyor, böylece ırkçılığı da körükleyerek linç ortamını besliyorlar.

Kendilerini takip eden yüz binlerce insanın, olayın aslını araştırma zahmetine girmeyeceklerini bilen sözde ‘haber’ içerikli bu hesaplar, toplumu yalan haberlerle galeyana getirirken bu paylaşımların altına yazılan yorumlar ise ırkçılık hastalığına yakalananların nasıl insanlıktan uzaklaştıklarını gözler önüne seriyor. “Sınır namustur!” diye söze başlayanların, subayların tutuklanma sebebinin “işkenceli ölüm” olduğunu öğrenmelerine rağmen, “Sınırı korumak için işkence de olmalı, daha ağır caydırıcı cezalar verilmeli, iyi olmuş, ellerine sağlık!” vb. şeklinde utanç verici yorumlar yazmaları toplumun bazı kesimleri nezdinde vicdanın ve merhametin öldüğünün bir habercisi adeta.

İşkenceyle insan öldürdüler beyler! Tutuklanma sebebi için daha başka ne yapmaları gerekirdi? Elbette Bursaspor stadyumunda beyaz Toros ve Yeşil posterlerinin açıldığı bir vasatta işkenceyle öldürmeyi meşru sayanların olması kaçınılmazdır. Maalesef. Hele ki söz konusu Suriyeli mülteciler ise adil yargılanmak şöyle dursun, “yaşam hakkı” dahi lüks olur.

NE OLMUŞTU?

11 Mart tarihinde Suriye’den yasa dışı yollarla Türkiye’ye giriş yapan 8 Suriyeli, asker tarafından gözaltına alınmıştı. İşkenceye maruz kalan 8 Suriyeliden 2’si hayatını kaybederken 2’si de ağır bir şekilde yaralanmıştı. Şikâyetçi olan Suriyeliler, ifadelerinde, ağır işkence gördüklerini, kendilerine mazot içirildiğini belirtmiş ve olaya 10 askerin karıştığını belirtmişlerdi. Olayla ilgili Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan soruşturma kapsamında “insan öldürme” suçlamasıyla 3’ü adli gözetimde, 10’u tutuksuz olmak üzere 16 sanığın ifadesi alınmış ve biri üsteğmen, ikisi teğmen üç subay tutuklanmıştı. 

 

HABERE YORUM KAT

7 Yorum