1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. IŞİD’e Karşı Operasyonu İranlı General Yönetiyor!
IŞİD’e Karşı Operasyonu İranlı General Yönetiyor!

IŞİD’e Karşı Operasyonu İranlı General Yönetiyor!

Suriye'de muhaliflere karşı Esed'in yanında etkinlikleri bilinen Kasım Süleymani'nin, Irak'ta ABD'nin operasyon düzenlediği IŞİD'e karşı da aktif bir rol üstlendiğine dair bilgiler gelmeye devam ediyor.

06 Kasım 2014 Perşembe 10:34A+A-

Irak’ta geçen yaz ele geçirdiği şehirlerin bir kısmından geri çekilmek zorunda kalan IŞİD’e yönelik Irak ordusunun ve Şii milislerin saldırılarını, İranlı General Kasım Süleymani’nin yönettiği iddia edildi.

AP haber ajansı, Iraklı askeri yetkililerle görüşerek yaptığı özel haberinde, İran Devrim Muhafızları’nın elit birliği Kudüs Gücü’nün komutanı Süleymani’nin son olarak Curf el-Sahar şehrinin Irak ordusu tarafından ele geçirildiği operasyonun başında olduğunu yazdı.

İranlı askeri danışmanların ve Lübnan Hizbullahı mensuplarının 7 bin kadar asker ve milise eğitim verdiğini, saldırıları koordine ettiklerini anlatan milis komutanları, Süleymani’nin isminin öne çıktığını ifade etti.

Ebu Zeyneb ismini kullanan Iraklı bir milis komutanı, Süleymani’nin Curf el-Sahar operasyonunu üç ay önce planladığını belirtti. Yine daha önce IŞİD’in yenilgiye uğratıldığı Türkmen şehri Emirli ve Şiiler için büyük önemi bulunan Samarra’da da Süleymani’nin operasyonları yönettiği iddia edildi.

Suriye’de Esed rejiminin ömrünü uzatan stratejilerin de mimarı olarak bilinen Süleymani’nin eylül ayında IŞİD saldırısına uğrayan Erbil’in muhafazası için Kürt peşmergelere de yardım ettiği belirtildi. İran’la yakın ilişkideki Şii Hizbullah örgütünün ise Suriye’dekinin aksine, Irak’a savaşçı değil yalnızca Şii milislerin eğitimi için danışmanlar gönderdiği öğrenildi.

Uluslararası Af Örgütü, geçen ay yayınladığı bir raporda hükümet destekli Şii milislerinin onlarca Sünni sivili kaçırdığını ve katlettiğini açıklamıştı.

 

HABERE YORUM KAT