1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. IŞİD’den Tutukla, Delil Yoksa El Kaide’den Yargılarsın!
IŞİD’den Tutukla, Delil Yoksa El Kaide’den Yargılarsın!

IŞİD’den Tutukla, Delil Yoksa El Kaide’den Yargılarsın!

IŞİD ve El Kaide birbiriyle çatışan iki örgüt ama “Ebu Hanzala” ismiyle tanınan Halis Bayancuk her iki örgütün de lideri olmakla suçlanıyor!

01 Mayıs 2018 Salı 12:55A+A-

IŞİD örgütünün Türkiye sorumlusu olmakla suçlanıp tutuklanan ve Sakarya'da, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası talebiyle yargılanan “Ebu Hanzala” mahlaslı Halis Bayancuk, Diyarbakır’da da El Kaide lideri olmak suçlamasıyla yargılanacak!

Diyarbakır’da hazırlanan iddianamede, Halis Bayancuk’un “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması talep edildi.

El Kaide ve çatışma bölgeleri ile irtibatlı grupların Diyarbakır yapılanmasının anlatıldığı iddianamede, 14 Ocak 2014 günü tutuklanan Halis Bayancuk’un örgütün “Türkiye emiri” olduğu öne sürüldü.

Örgütün Diyarbakır yapılanmasında yer alan kişilerin çatışma bölgelerine gittiğini ifade eden savcı, IŞİD örgütünün “Diyarbakır emiri” olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan N.T.’nin grup lideri olduğu Takva Eğitim ve Okuma Salonu’nda ise çatışma bölgesinde komutan olarak aktif görev alan 10 kişinin bulunduğunu kaydetti.

Diyarbakır’da El Kaide örgütü ve çatışma bölgeleri ile irtibatlı, “radikal-tekfirci” fikirlere sahip bir yapılanma olduğunu savunan savcı, Bayancuk’un yapılanmada “üst düzey sorumlu” olduğunu kaydetti.

Bayancuk’un “tekfirci görüşleri” doğrultusunda sohbet ve dini toplantılar yapıldığını belirten savcı, bu kişilerin kendilerine taban oluşturmak için Bağlar ilçesinde 3 farklı yerde faaliyet yürüttüğüne dikkat çekti. Mescit, Takva Eğitim ve Okuma Salonu ve Medrese isimli 3 adreste faaliyet yürüten yapılanmanın, Suriye’deki çatışma bölgelerine adam göndermek için yönlendirici dini sohbetlere önem verdiğini belirten savcı, şu tespitlerde bulundu:

“Derslerde terör örgütü eylemleri videoları izlenmekte ve CD’leri ücretsiz dağıtılmaktadır. Savaş konulu tahrik edici sözler ile cihat ve şehadet kavramları yoğun şekilde işlenmekte, cımbızlanmış ayet ve hadisler içeren kitaplar ücretsiz dağıtılmaktadır. Bu kişilerin, dini bilgisi az olan genç kesimin bu propagandalar sonucu terör örgütü saflarına katılmasına sebep oldukları ve çatışma bölgelerine gönderdiklerine dair bilgiler alınmıştır.”

Halis Bayancuk ise iddianameye yansıyan ifadesinde, El Kaide ve Usame Bin Ladin’i övmediğini belirterek, “El Kaide örgütünün eylemlerini doğru bulmadığımız gibi, bunların İslam ve Müslümanlıkla ilgisinin olmadığını düşünüyoruz. Bu örgütün faaliyetlerine karşı olduğumuza dair birçok yazı yayımladık. Allah’ın emirlerinden biri olan cihada ilişkin sözler söylemiş olabilirim. Allah’ın tüm emirlerine baştan sona itaat eden biriyim. Bunun El Kaide örgütü ile ilişkilendirilmesi mümkün değildir. 2010’dan sonra Fethullahçı polisler tarafından bu tarz soruşturmalar yapıldı, düşüncelerimiz El Kaide ile ilişkilendirilmeye çalışıldı. El Kaide örgütünün Türkiye sorumlusu olmam söz konusu değildir. Çocuğumun adı Hanzala. Ebu Hanzala’yı, Hanzala’nın babası anlamına geldiği için kullanıyorum. Örgütsel anlam ifade etmiyor.” dedi.

İddianameyi kabul eden 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi, bu dosya ile Bayancuk’un Sakarya’da yargılandığı dosya arasında hukuki bağlantı bulunduğu gerekçesiyle birleştirme kararı verip, dosyayı Sakarya’ya gönderdi.

HABERE YORUM KAT

5 Yorum