1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İşgalci İsrail, Gazze’deki Değişimden Endişeli
İşgalci İsrail, Gazze’deki Değişimden Endişeli

İşgalci İsrail, Gazze’deki Değişimden Endişeli

İsrail, Gazze’de gerçekleştirdiği önceki operasyonların aksine bu kez ‘kapalı alandan' dışarı çıktı.

09 Mayıs 2019 Perşembe 14:57A+A-

Ateşkes, 24 saat boyunca uygulanmadı. İsrailliler, Gazze’de yeni bir durum ortaya çıktığını, oyunun kurallarının değiştiğini ve Filistinli örgütlerin askeri ve savaş yeteneklerinin İsrail’i büyük bir mücadeleyle karşı karşıya bıraktığını bildirdi.

Independent Arabia'nın haberine göre, kazanan olmamasına rağmen İsrail, karşı tarafın hızlı ve tehlikeli olarak nitelediği gelişimi konusundaki endişesini gizleyemedi. İsrail, Hamas ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün silahlanma ve gelişmiş füze kullanımı konusunda bir sıçrama gerçekleştirdiğini itiraf etmek zorunda kaldı.

Bir güvenlik yetkilisi, hava kuvvetlerinin  Gazze’deki uçuşun zamanlanmasının yanı sıra daha önce karşılaşmadıkları Hamas savunma sistemlerine dikkat çekti.

İsrail güvenlik raporunda, Hamas’ın önceki eylemlerine göre füze menzillerinin artırılmasında başarıya ulaştığı belirtildi.

İsrail kabine üyelerinden yapılan açıklamalarda ateşkesin arkasında gizli sebepler ve koşullar olduğuna atıfta bulunuldu. Ancak siyaset ve güvenlik alanlarından kaynaklar, savaşın sona erme sebebini gelecek hafta İsrail’de düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması ve Bağımsızlık Kutlamaları'na bağlıyor.

Hedefte Demir Kubbe var

Demir Kubbe adlı savunma sistemi, operasyonları engellemeye çalışan Hamas'ın hedefi haline geldi. Raporda, ordunun büyük miktarda füze ile mücadele edebilmek için geçen yıl boyunca özellikle Demir Kubbe'nin radar sisteminin geliştirilmesi üzerinde çalıştığı ifade edildi. Hamas, son hava saldırılarında Demir Kubbe sistemini atlatmış ve ölümler meydana gelmişti.

İsraillilere göre, yerleşim yerlerine atılan füzelerin çoğu hedeflerine varmadan imha edildi. Yalnızca bir tanesi savunma sistemini aşarak Aşdod’a düştü ve bir İsraillinin ölümüne sebep oldu. Gazze Şeridi’nden atılan 690 füzeden 240’ı Demir Kubbe tarafından etkisiz hale getirildi.

Hava Kuvvetleri, Demir Kubbe’nin atılan füzeleri engelleme oranının yüzde 85’e çıktığını duyurdu. İsrail ordusu, Filistin tarafının İsrail saldırılarına verdiği yanıtı olağandışı olarak niteledi.

Hava sahasının korunması

İsrail tarafından savunmaya ilişkin hazırlanan bir raporda, hava koruma sahasındaki boşluğun füzeler fırlatılmadan önce saptandığı belirtildi. Yediot Aharonot gazetesi, roketlerin tespitinin Güney Askeri Komutanlığı'nın sorumluluğunda olduğu ancak son savaşta olumlu sonuçlar alınamadığını yazdı.

Gazete, hava kuvvetlerinin füzeleri sürekli takip edemeyeceğini belirtti.

İsrail'de yaşanan anlaşmazlıklar

İsrail merkezli raporlarda yapılan güvenlik uyarısının ardından, Gazzelilerin insani durumu düzelmedikçe ateşkesin başarısızlığa  uğrayacağına dair karar vericiler arasında anlaşmasızlık yaşandı.

Güvenlik yetkilileri, İsrail siyasi otoritesinin en kısa sürede mücadeleye son vermek istediğini belirtirken İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi ve Şin Bet Güvenlik Servisi Şefi Nadav Argaman’ın Bakanlar Kurulu’nda ateşkes yönündeki eğilimi durdurma önerisi yaptığını kaydetti.

İsrail’in 2 televizyonu, ateşkesin yürürlüğe girmesinden sadece bir günden sonra, Güvenlik Konseyi'ndeki bakanların çoğunun askeri adımların siyasal adımlarla tamamlanması gerektiği uyarısı ile ilgili memnuniyetsizliklerini dile getirdiğini aktardı.

Kaynak : Şarku'l Avsat

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT