
İşgal rejimi Refah Kapısı’nı yine kapatarak geçişleri askıya aldı
İsrail işgal organları dün (6 Nisan Pazartesi), Refah Sınır Kapısı’nı insani vakaların geçişine yeniden kapattı.
Böylece yeni bir hasta ve refakatçi grubunun çıkışını, ayrıca Gazze Şeridi’ne dönmek isteyen mahsur durumdaki Filistinlilerin dönüşünü engelledi. Bu adım, Gazze Şeridi’nin tecridini daha da derinleştiriyor ve sağlık krizini ağırlaştırıyor.
Filistin Kızılayı, Dünya Sağlık Örgütü’nün kendilerine, sınır kapısının Mısır tarafı üzerinden hasta tahliyeleri ve insani vakalara dayalı seyahat işlemlerinin askıya alındığını bildirdiğini, çalışmaların ne zaman yeniden başlayacağına dair ise herhangi bir zaman sınırı belirtilmediğini açıkladı.
Karar, işgal güçlerinin Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde, Salahaddin Caddesi üzerinde 5. Cadde yakınında Birleşmiş Milletler’e ait araçları saldırıda hedef almasının ardından geldi. Saldırıda, aralarında durumu ağır olarak tanımlanan bir kişinin de bulunduğu bazı uluslararası kuruluş çalışanları yaralandı, ayrıca araçlarda maddi hasar meydana geldi.
Refah Sınır Kapısı, Gazze Şeridi’nin dış dünyaya açılan ve doğrudan işgal kontrolüne tabi olmayan tek kara geçiş noktası olma özelliğini taşıyor. Ancak son yıllarda kapının işleyişi siyasi ve güvenlik anlaşmalarına bağlı kaldı ve özellikle askeri tırmanış dönemlerinde defalarca kapatıldı.
İsrail’in soykırım savaşının başlamasından bu yana sınır kapısı, Gazze Şeridi içindeki sağlık sisteminin neredeyse tamamen çökmesi nedeniyle insani yardımların ulaştırılması ve yaralılar ile hastaların tahliye edilmesi için hayati bir damar haline geldi. Ancak işgal organlarının uyguladığı sıkı kısıtlamalar ve kapıya giden yolların hedef alınması, kapının çalışmasını defalarca aksattı.
Gazze’de binlerce yaralı ve hasta, yurt dışında tedavi görebilmek için seyahat fırsatı bekliyor. Buna karşın, işgal kontrolü altındaki diğer sınır kapılarının kapalı tutulması işleminin devam etmesiyle birlikte, Gazze Şeridi ilaç ve tıbbi malzeme açısından ciddi bir kıtlıkla karşı karşıya bulunuyor.
Refah Sınır Kapısı’nın çalışmasının engellenmesi, işgal organlarının kişi ve mal hareketine yönelik uyguladığı daha geniş kapsamlı kısıtlamaların bir parçası olarak geliyor. Bu durum, Gazze Şeridi’ndeki insani felaketi daha da ağırlaştırıyor ve içeride tedavi alternatifi bulunmaması nedeniyle binlerce hastanın hayatını artan risklerle karşı karşıya bırakıyor.





HABERE YORUM KAT