1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İşgal Güçleri Yeniden Ev Yıkıyor
İşgal Güçleri Yeniden Ev Yıkıyor

İşgal Güçleri Yeniden Ev Yıkıyor

İşgal Ordusu dokuz yıllık bir aradan sonra Filistinli direnişçilerin evlerini yıkma politikasına geri döndü. İsrail, 2005 yılında yarar getirmediği gerekçesiyle bu politikadan vazgeçmişti. Filistinliler ise direniyor.

02 Temmuz 2014 Çarşamba 16:10A+A-

İşgal güçleri iftar vaktinde El Halil kentinde aranan iki Filistinli aktivist Mervan Kavsi ve Amir Ebu Iyşe’nin evlerine baskın düzenledi. İşgal güçleri bu iki kişiyi kaçırıldıktan sonra ölü bulunan 3 vatandaşlarının kaçırılmasından sorumlu tutuyor.

İşgal güçleri aradıkları bu kişilerin akrabalarını ve kendileriyle yakın irtibat halindeki herkesi gözaltına aldı.

Mervan ve Amir’in aileleri, evlerinin yıkılması ve yaşadıkları tüm zorluklara rağmen morallerini yüksek tutuyor. Önemli olanın çocuklarının sağlığı ve güvenliği olduğunu dile getiren aileler yıkılan evlerin tekrar inşa edilebileceğini vurguluyor.

El Halil kentinde yayın yapan bazı yerel radyolar, evleri yıkılan iki ailenin evlerinin tekrar yapılması için yardım yapmak isteyen bir çok kişinin kendilerini aradığını söyledi.

Evleri havaya uçuruldu

Amir Ebu Iyşe’nin annesi, evlerinin yıkılmasından dolayı üzgün değil. Aksine oğluyla gurur duyuyor. Al Jazeera’ye evlerinin yıkılmasının psikolojilerini etkilemeyeceğini söyledi. Amir’in çocuklarını da onun gibi yetiştireceğini ifade ediyor. Oğlunu kendisi ve ailesinin baş tacı bir kahraman olarak niteliyor.

Anne, işgal güçlerinin evini yıkarak kendisi ve ailesini üzmeye çalıştığını ama bu durumun kendilerini etkilemediğini vurguladı.

Amir’in akrabası Tevfik ebu Iyşe, çok sayıda İsrail askerinin iftar saatinde ev sahibi ve çocuklarını bir odaya toplayarak 4 saat gözaltında tuttuğunu bildirdi. Ardından aileyi başka bir eve götüren işgal askerleri evi havaya uçurdu.

Amir'in amcası Yusuf ebu Iyşe, İsrail baskını sırasında evde sadece kadın ve en büyüğü dokuz yaşında olan çocukların bulunduğunu söyledi. Amir’in babası ve kardeşleri de hapiste.

‘Tekrar yapacağım’

Halil’in batısındaki İzna beldesinde oturan tutuklu Ziyad Ebu Avvad’ın ailesinin durumu da farklı değil. Evleri işgal güçleri tarafından yıkıldı. İsrail Başbakanı Netenyahu birkaç gün önce evlerinin yıkılması için karar çıkarmıştı.

Siyonist İsrail evin sahibi Ziyad ebu Avvad’ı 3 ay önce bir subayını öldürmekle suçluyor. Aslında yıkım daha önce gerçekleştirilecekti ama insan hakları kuruluşlarının baskıları sonucu ertelenmişti.

İşgal ordusu sözcüsü Albay Peter Lerner, yıkımın, caydırmak amacıyla olduğunun söyledi.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Pazartesi günü insan hakları grupları tarafından evin yıkılması kararına yapılan itirazı reddetmişti.

Ziyad ebu Avvad’ın eşi Hanan Avvad, evinin yıkılmasının ardından, ‘bir ay içinde bu evi tekrar inşa edilmiş olacağına söz veriyorum. Ben parayı temin edip, evi tekrar inşa edeceğim’ dedi.

İşgal ordusu, yıllar boyunca Filistinlilerin evlerini bombalıyordu veya yıkıyordu. Ancak ordu, yıkım politikasının, saldırıları durdurmak çabasına zarar verici olduğunu gerekçesiyle 2005 yılında bu politikadan vazgeçmişti.

İsrailli kuruluşlardan tepki

İsraili B’Tselem kuruluşu, Halil’deki ev yıkma olayının kanunsuz bir intikam eylemi olduğunu ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Kuruluşta saha araştırmacısı olarak görev yapan Kerim Cubran, Ebu Iyşe’nin evinin yıkılmasını bir tür intikam olduğunu söyledi.

Kerim Cubran Al Jazeera’ye Yüksek Mahkeme Avvad’ın evinin yıkılmasını onaylasa bile bunun kanunsuz bir işlem olarak kalacağını dile getirdi. Ona göre mahkeme onaylarsa bu yıllarca sürdürülen toplu cezalandırma politikalarının kanuni anlamda da gerekçelendirilmesi ve pekiştirilmesi anlamına gelir.

Cubran, İsrailli komutanların daha önce ev yıkma yoluyla cezalandırma politikasının fayda vermediğini söylediklerini hatırlatarak bunu şiddeti tetikleyecek bir uygulama olduğunu vurguladı.

İsrailli insan hakları grubu HaMoked Centre, bir insanın başkalarının yaptıklarından dolayı cezalandırılmaması gerektiğini,  dolayısıyla kararın uluslararası yasalara aykırı olduğunu savundu.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT