1. HABERLER

  2. HABER

  3. İrlandalı Aktivist: 'İsrail Yalancı ve İşkenceci'
İrlandalı Aktivist: İsrail Yalancı ve İşkenceci

İrlandalı Aktivist: 'İsrail Yalancı ve İşkenceci'

Tahrir ve İrlanda teknesi Saoirse ile Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla ay başında yola çıkan ve 4 Kasım’da İsrail’in teknelere müdahalesiyle, çeşitli ülkelerden 26 aktivistle birlikte gözaltına alınan Fintan Lane, ülkesine döndükten sonra Dublin

17 Kasım 2011 Perşembe 00:52A+A-

Gazze ablukasını delmeye çalışırken İsrail tarafından gözaltına alınan İrlandalı aktivistlerden Dr. Fintan Lane, “Gazze’de olanları ve ablukanın acımasızlığını bir defa daha gündeme getirmeyi amaçlıyorduk, sanırım bunu başardık. İsrail hem yalancı hem de işkenceci” dedi.

İrlanda teknesi MV Saoirse ile Gazze ablukasını delmeye çalışırken İsrail tarafından durdurularak gözaltına alınan İrlandalı aktivistlerden Dr. Fintan Lane, “Amaçlarının Gazze’de olanları ve ablukanın acımasızlığını bir kez daha gündeme getirmek olduğunu ve bunu başardıklarına inandıklarını” söyledi.

Kanada teknesi Tahrir ve İrlanda teknesi Saoirse ile Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla ay başında yola çıkan ve 4 Kasım’da İsrail’in teknelere müdahalesiyle, çeşitli ülkelerden 26 aktivistle birlikte gözaltına alınan Fintan Lane, ülkesine döndükten sonra Dublin’de soruları cevapladı.

Gazze’ye İrlanda Gemisi kampanyası ulusal koordinatörü Lane, geçen yıl İsrail güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaşan Özgürlük Filosu’na da katıldığını hatırlatarak, Mavi Marmara baskınının korkunç bir olay olduğunu ve doğal olarak daha fazla dikkat çektiğini belirti. Lane, “İsrail güçlerinin bu seferki filomuza da aktif şiddet uyguladığını düşünüyorum. Aynı derecede olmasa da geçmişte yaptıklarını yine yaptılar” dedi.

“İLLE DE BİRİLERİNİN ÖLMESİ Mİ GEREKİYOR?”

İsrail’in Saoirse’e “uluslararası sularda ciddi biçimde saldırdığını” belirten Lane, “Teknenin camlarını indirdiler, ana kumanda masasına zarar verdiler, kuşatma sırasında teknelerin birbirine çarpmasına neden oldular” diyerek, İsrail’in “teknelere şiddete başvurulmadan el konulduğuna” ilişkin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını kaydetti. “Bazen, bana öyle geliyor ki, ana akım medya ve hükümetlerin dikkatinin çekilmesi için ille de birilerinin ölmesi gerekiyor. Bu, böyle olmamalı” diyen Lane, son olayda İrlanda hükümetinin gereken tepkiyi göstermekte “yavaş davrandığını” belirtti.

Bununla birlikte hükümetin daha sonra, 14 İrlandalı aktivistin ülkelerine dönüşlerinin hızlandırılması için “daha güçlü” bir açıklama yaptığını vurgulayan Lane, “Sanırım hükümet başta, İsrail’in teknelere şiddete başvurulmadan el konulduğuna yönelik açıklamalarına inandı. İsrail, İrlanda hükümetini yanlış yönlendirdi” diye konuştu.

“PALMER RAPORU SİYASİDİR”

Fintan Lane, Palmer raporunu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, “Bu raporun insanlar tarafından ciddiye alındığını sanmıyorum” diyerek, raporun uzman hukukçularca hazırlanmadığını ifade etti.

“Palmer raporu, Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin onarılması çabasıyla hazırlanmış bir rapordur” diyen Lane, “BM İnsan Hakları Konseyi’nin açıklamalarıyla çelişen Palmer raporunun hukuki bir değerlendirmeden ziyade, siyasi bir faaliyet olduğunu” söyledi.

Rapora uygun tepkiyi veren Türkiye’nin Filistinlilerle dayanışma duygularının süreceğinden emin olduğunu kaydeden Lane, Gazze’ye Fethiye’den yola çıkmalarının, “Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenlerle birlik duygularını temsil etmesi açısından da anlamlı olduğunu” ifade etti.

Fintan Lane, İsrail’in Aşdod limanında tutulan ve müdahale sırasında ciddi hasar gören teknelerindeki sağlık malzemelerinin Gazze’ye ulaştırılacağından emin olamadığını söyleyerek, İsrail’e bu konuda güvenmediğini özellikle vurguladı.

Lane, “İsrail’in şiddeti Filistinlilere karşı dayanışma duygularımı sarsamaz. Gazze’ye ulaşsın ulaşmasın, bu amaçla yola çıkan her gemi, dayanışmayı daha da güçlendirecektir” diye konuştu.

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT