1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İranlı General'in Suriye'de Öldürüldüğü İtiraf Edildi
İranlı General'in Suriye'de Öldürüldüğü İtiraf Edildi

İranlı General'in Suriye'de Öldürüldüğü İtiraf Edildi

İran Devrim Muhafızları'nın halkla ilişkiler bürosu, Devrim Muhafızları komutanlarından General Abdullah İskenderi’nin Suriye topraklarında öldürüldüğünü duyurdu.

01 Haziran 2014 Pazar 07:32A+A-

Tahran yönetimi Suriye'de askeri varlığının bulunmadığını iddia ediyor. Ancak İran Devrim Muhafızları'nın halkla ilişkiler bürosu, Devrim Muhafızları komutanlarından General Abdullah İskenderi’nin Suriye topraklarında öldürüldüğünü duyurdu.

Açıklamaya göre İranlı General İskenderi, Şam’da Hazreti Zeynep Türbesi'ni koruyan güçlere komuta ediyordu. 27 Nisan’da muhalifler ile bölgede yaşanan çatışmada vurulan İskenderi burada hayatını kaybetti.

İskenderi, Suriye’ye gitmeden önce Fars eyaletinde Devrim Muhafızları’na bağlı Şehit Birliği’nin komutanlığını yapıyordu.

İran, muhaliflerle olan savaşında Şam yönetiminin en büyük destekçilerinden biri. Fakat İran, ordusunun Suriye içindeki varlığını asla kabul etmedi. Uluslararası kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlar ise aksini iddia ediyor. Raporlara göre İran Devrim Muhafızları’na bağlı silahlı güçler, Suriye topraklarında muhaliflere karşı kapsamlı bir sıcak savaş yürütüyor.  

İran kontrolündeki Hizbullah ise 2013’te üyelerinin Esed rejiminin yanında Suriye’de savaştığını kabul etmiş ve savaş bitinceye kadar da Suriye'den çekilmeyeceklerini açıklamıştı. 

'İstişare amacıyla Suriye'deyiz'

İran Devrim Muhafızları Komutanı General Muhammed Ali Caferi, 22 Nisan’da yaptığı açıklamada, Suriye’de kendilerine bağlı olarak savaşan hiçbir unsurun bulunmadığını, ancak misyonlarının sadece İran'la sınırlı olmadığını söylemişti.

Ali Caferi, İran'da düzenlediği basın toplantısında Suriye’deki birliklerinin bu ülkede sadece 'istişare' ve 'tecrübe aktarımı' için bulunduğunu dile getirmişti.

Ali Caferi, Devrim Muhafızları’nın misyonuna ilişkin olarak da, ‘Devrim Muhafizlarının İslam devrimini koruma misyonu sadece İran sınırlarıyla kısıtlı değildir. Çünkü bu devrimin sınırları yok. Devrimin karakteri hegemonik sisteme ve yeni dünya düzenine muhaliftir. İran’ın iç ve dış politikadaki tüm siyaseti bu eksen üzerindedir’ ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

4 Yorum