1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İran’ın Yapması Gereken Suriye’den Para İstemek Değil, Ülkeden Defolup Gitmektir!
İran’ın Yapması Gereken Suriye’den Para İstemek Değil, Ülkeden Defolup Gitmektir!

İran’ın Yapması Gereken Suriye’den Para İstemek Değil, Ülkeden Defolup Gitmektir!

İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu üyesi Haşmetullah Felahetpişe: “Suriye'ye 20-30 milyar dolar verdik ve bu parayı geri almalıyız. Bu, milletimizin orada harcanan parasıdır” dedi.

20 Mayıs 2020 Çarşamba 17:36A+A-

TARIK ASAF / HAKSÖZ-HABER

Suriye’nin İran’a olan borçlarını da ödemesi gerektiğini ifade eden Felahetpişe, daha önce de İran’ın Suriye’deki ekonomik hakimiyetini kaybetmemesi gerektiğini söylemişti. Suriye’de müslümanları katleden İran yönetiminin bu pervasızlığına ne demeli? Suriyeliler sizi oraya kendileri mi davet ettiler? Kendisi de sizin gibi katil olan bir rejimi desteklemek için her türlü hukuki sınırı çiğneyerek yıllardır Suriye'de bulunan İran’ın bu “geri ödeme”  isteğine zalim Esed rejimi bile çok şaşırmıştır herhalde... Felahetpişe daha önce de Suriye hükümetinin hayatta kalmasının İran'ın liderliğindeki “direniş ekseni”ne bağlı olduğunu ve İran’ın desteği olmadan ayakta kalamayacağını söylemişti.

“Ülkenin güven ortamına ihtiyacı var. Birbirimizi kandırmayalım. Ülkede yaşanan olaylar halkımızın kalbini karartmıştır. Hızlı bir şekilde güven ortamının oluşturulması gerekiyor.” sözlerine bu şekilde devam Felehetpişe, İran’ın güvenlikten ne anladığını Irak ve Suriye’de yaptıklarıyla göstermiş olduğunu unutmuş. Ayrıca Felehetpişe, İran’ın en büyük sorunlarından birinin ekonomik güvensizlik olduğunu söyleyerek Ukrayna uçağının düşürülmesinin ve sonrasında yaşanan olayların da halkın güven duygusunu ciddi şekilde zedelediğini belirtmiş ancak uçağın düşürülme olayında devlet yetkililerinin çelişkili açıklamalarına dair  eleştirel hiçbir şey söylememiş.

Tüm bu veryansınların kokuşmuş bir rejimin önemli bir yöneticisi tarafından paçayı kurtarmak için söylendiği çok aşikar bir durum.  İran yönetiminin hem kendi halkı ile hem de bölgedeki Müslüman halklar ile arasına çok zor aşılacak duvarlar inşa ettiğini belirtmek gerekiyor. O sebeple öncelikle yapılması gereken iş, Suriye’den para istemek değil Suriye’den defolup gitmektir!

 

                     

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum