1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. İran'ın Suriye'deki Kaybı 400'ü Aştı!
İran'ın Suriye'deki Kaybı 400'ü Aştı!

İran'ın Suriye'deki Kaybı 400'ü Aştı!

Suriye'de 2011'den bu yana devam eden savaşta Esed rejimine her türlü desteği veren İran'ın, Suriye'de verdiği kayıpların sayısının 400'ü geçtiği tahmin ediliyor.

21 Ekim 2015 Çarşamba 13:28A+A-

İran hükûmeti, Suriye'deki savaşa müdahil olduğu yönündeki iddiaları resmî düzeyde yalanlarken, çatışmalarda öldürüldükleri haberi basına yansıyan İranlıları “gönüllüler” olarak nitelendiriyor. Öldürülen Devrim Muhafızları mensuplarını ise “emekli”, “eski asker” ya da “danışman” olarak nitelendiren İran yönetiminin bu tavrı, Esed rejimine askerî destek verdiği yönündeki suçlamaları savuşturma amacı taşıyor.

Bununla birlikte İran resmî haber ajansı İRNA, 15 Haziran'da verdiği bir haberde, Suriye'de öldürülen İranlıların sayısının 400 olduğunu duyurdu. İRNA'nın sadece bir fotoğrafın açıklamasında verdiği bu bilginin dışında, Suriye’de beşinci yılına giren savaşta öldürülen İranlıların sayısına ilişkin hiçbir resmî kurumdan açıklama yapılmadı. O tarihten bu yana kayıp sayısının arttığı tahmin edilirken, öldürülen ya da yaralanan İranlılar hakkındaki haberler nadiren Fars, Tasnim, İRNA, İSNA gibi resmî ve yarı resmî haber ajanslarında yer buldu. Ancak bu haber ajansları ve haber sitelerinde verilen bilgiler, Suriye'de öldürülen kişilerle ilgili sınırlı bilgiler sundu.

Öte yandan İRNA'nın verdiği rakama Irak’taki operasyonlara katılan ve hayatını kaybeden İranlılar dâhil değil. Zira İRNA, söz konusu kişileri “Hazreti Zeyneb’in Türbesini Müdafaa Şehitleri” olarak anıyor. Bu türbe de Şam’da bulunuyor. İran medyası, Irak’ta hayatını kaybedenleri ise “İmameyn Türbeleri Müdafaa Şehitleri” olarak adlandırıyor.

Kesin Rakam “Genelkurmay Kutsal Savunma Değerlerini Ve Eserlerini Koruma Kurumu”nda

Ülke dışındaki çatışmalarda öldürülen İranlıların kesin sayısı sadece “Genelkurmay Kutsal Savunma Değerlerini ve Eserlerini Koruma Kurumu”nun elinde ancak resmî bir internet sitesine de sahip olan bu kurum bugüne kadar Suriye'de öldürülen İranlılarla ilgili bir rapor yayınlamaktan uzak durdu. Öldürülen İranlıların sayısının resmî basında yer bulmamasına karşın hemen her gün ya çok bilinmeyen haber sitelerinde ya da sosyal medyada bu kişilerin cenaze törenleriyle ilgili bilgiler veriliyor. İran medyasının yanı sıra söz konusu haber kaynaklarını inceleyen AA, Devrim Muhafızları'nın Suriye'de bulunan İranlı, Afganistanlı ve Pakistanlılardan oluşan askerî güçlerinden 26'sı üst düzey olmak üzere 300 İranlının ismine ulaştı.

İran'ın Afganistan ve Pakistan Asıllı Milisleri

Devrim Muhafızları bünyesinde ülkeye gönderilen İran'ın askerî güçlerinin ana unsurları, İranlı milis kuvvetler, Afgan Fatımîyyun Tugayları ve Pakistanlı Zeynebîyyun Tugayları'ndan oluşuyor.

Esed rejimi saflarında direnişçilere karşı savaşmak için İran tarafından Suriye'ye gönderilen Afganistanlı milislerin oluşturduğu yaklaşık 4 bin 500 üyeli Fatımîyyun Tugayları ile Pakistanlı milislerin oluşturduğu Zeynebîyyun Tugayları da Suriye'de ağır zayiat verdi. Zeynebîyyun Tugayları 30, Fatımîyyun Tugayları ise 100'den fazla üyesini Suriye'de kaybetti. Fatımîyyun Tugayları Komutanı Afganistan asıllı Ali Rıza Tevessulî ise mart'ta Suriye'de öldürüldü.

İran, Suriye'deki Savaşta 26 Üst Rütbeli Askerini Kaybetti

Son günlerde İran'ın askerî güçlerindeki zayiat sadece sayıca değil aynı zamanda da öldürülen askerlerin rütbe bakımından üst düzey olmaları da dikkat çekti.

Suriye'deki kayıpları ağırlaşan İran bugüne kadar 8'i general olmak üzere 26 üst düzey askerî personelini Suriye'de kaybetti.

Bunlardan en dikkat çeken isim 9 Ekim'de Halep'te öldürülen Tuğgeneral Hüseyin Hemedani'ydi. İran Devrim Muhafızları'nın ülke dışındaki operasyonlarından sorumlu Kudüs Ordusu Komutanı General Kasım Süleymani'nin yardımcısı Hemedani, Beşşar Esed rejimine destek vermek için İran tarafından Suriye'ye gönderilen Fatımîyyun ve Zeynebîyyun Tugayları ile Lübnan'daki Hizbullah isimli örgütün Suriye'de yürüttüğü operasyonların başındaki isim olarak biliniyordu.

Üst düzey Devrim Muhafızları komutanlarından İsmail Haydari, Hasan Şateri, Abdullah İskenderi, Cabbar Derisavi, Muhammed Cemali, Hamid Tebatebai Mihr, Emir Rıza Alizade, Dadullah Şeybani, Abbas Abdullahi, Rıza Hüseynî Mukaddem ve Muhammed Ali Allahdadi'de Suriye'deki ölen isimler arasında yer alıyor.

İran, Birliklerinin Sıcak Çatışmaya Girmediğini İddia Ediyor

Tahran yönetimi, Suriye’de asker bulundurduğunu reddederken Suriye ordusuna danışmanlık ve eğitim desteği verdiğini kabul ediyor. İran, askerî güçlerinin sıcak çatışmaya girmediklerini iddia etse de İran'ın Suriye'deki askerî güçlerinin kaybının bu denli yüksek olması ve bazı yetkililerin açıklamaları, resmî beyanların gerçeği tam olarak yansıtmadığını ortaya koyuyor.

Nitekim, Devrim Muhafızları Kuvvetleri'nin eski komutanlarından ve Meclis Dış Politika ve Millî Güvenlik Komisyonu Üyesi Cevad Kerimi Kuddusî, 2013'te İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'nda (ISNA) yayınlanan bir konuşmasında, “İran'ın Suriye'de yüzlerce taburu bulunuyor.” demişti.

iranin_suriyedeki_kaybi.jpg

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT