1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. İran’ın Anzak Askerleri, Afgan Milisler
İran’ın Anzak Askerleri, Afgan Milisler

İran’ın Anzak Askerleri, Afgan Milisler

İran Suriye’de savaşmak üzere çok sayıda Hazara militanını ölüme gönderiyor.

20 Ağustos 2016 Cumartesi 02:50A+A-

HAKSÖZ-HABER I Fırat Taşdemir

Afganistan’da bulunan Hazaralar çeşitli sebeplerden dolayı İran’a iltica etmiş ve İran tarafından önemli bir kısmı Şiileştirilmiş bir azınlık. İran bilindiği gibi daha önce de Esed rejimini desteklemek için çok sayıda militanı Suriye'ye göndermişti. LA Times’da geçen haberde İran'ın Afgan mültecileri Suriye’ye gönderdiği iddia edildi, bunun önemli bir oranını da çok sayıda hayatını kaybeden Hazaralardan oluşuyor.

Daha çok günlük geçim derdinde olan Hazaralar ekonomik nedenlerden dolayı bir miktar para verilerek Suriye’deki savaşa sürükleniyor. Orient News’in haberine göre çok fazla tercih hakkı olmayan Hazaralar, İran Devrim Muhafızları tarafından ailelerine bir miktar para verilerek savaşa zorlanıyor.

İran’da yaşayan bir Hazara şeyhi LA Times’a verdiği bir röportajda İran’ın Hazaraları namlunun ucundaki mermi gibi kullandığını belirtiyor. Ordu içinde farklı bir muamele gören Hazaralar öldükten sonra sözde Şii şehitlerin defnedildiği alanlara defnedilmiyor.

Daily Caller’de geçen habere göre, bazı militanların gönüllü savaştığını ancak büyük bir mülteci oranının savaşa zorlandığını ve bunun yanında yasal bir hakka sahip olmadıkları İnsan Hakları İzleme örgütleri tarafından belirtiliyor. İran’da bulunan yaklaşık 3 milyon Afgan mülteciye ya sınır dışı edilmek ya da Suriye’de savaşa katılmak yönünde iki seçenek veriliyor.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT