1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran’dan Suriye Kasabı Kasım Süleymani’nin Heykeli İçin Seferberlik
İran’dan Suriye Kasabı Kasım Süleymani’nin Heykeli İçin Seferberlik

İran’dan Suriye Kasabı Kasım Süleymani’nin Heykeli İçin Seferberlik

İran devleti, Irak’ta ve Suriye’de Müslüman halkların taleplerinin zulüm ve zorbalıkla bastırılması için var gücüyle çalışan ve bu esnada bir diğer zalim güç ABD tarafından öldürülen Kasım Süleymani için heykel yapma seferberliği başlattı.

08 Haziran 2020 Pazartesi 21:48A+A-

HAKSÖZ-HABER

Tahran Büyükşehir Belediyesi Estetik Kurumu tarafından Kasım Süleymani’nin heykelinin yapılması amacıyla Uluslararası Heykel Tasarım Yarışması yapılacağı öğrenildi.

İran resmi haber ajansı İRNA’nın yer verdiği konuyla ilgili haberde şunlar kaydedildi:

“Tahran Estetik Kurumu, heykeltraşları bu uluslararası çağrıya katılmaya ve öneri çalışmalarını 4 Haziran'dan 5 Temmuz'a kadar [email protected] mail adresine göndermeye davet etti.

Önerilen çalışmanın tasarımı ve oluşturulması, Şehit General Kasım Süleymani'nin biyografisine ve kişilik sembollerine göre tasarlanıp yüzünün ve vücudunun doğru simülasyonu temelinde gösterilmelidir.

Ayrıca, tasarımın seçiminde etkinin güzelliğine katkıda bulunabilecek motiflerin kullanımı dikkate alınacaktır. Aynı zamanda, özveri, cesaret ve şehitlik kavramlarının çalışmadaki yansıması da düşünülmelidir.

Eserlerin değerlendirilmesi ve seçimi, sanatçının sanatsal ve yaratıcı görüşüne ve eserin tasarımı ve yürütülmesine dayanarak, Estetik Kurumu'nun hacimli eserlerin uzman konseyi tarafından yapılır.”

Daha Önce Bandar Anzali’de de Dikilmiş, Tartışma ve Alay Konusu Olmuştu

ABD’nin hava saldırısında öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin heykeli daha önce de ilk defa İran’ın Bandar Anzali bölgesinde dikilmişti. 4 metrelik heykel, hem şekli hem de zamanlamasıyla sosyal medyanın gündemine düşmüş, tartışma ve alay konusu olmuştu.

İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda heykele şu cümlelerle tepki göstermişti:

"Kasım Süleymani’nin Bandar Anzali’deki yeni heykeli… İran’ın kuzeyinde, yere düşen ve tedavi edilemeyen insanların içler acısı görüntülerinin olduğu bölgede."

 

Duruma tepki gösteren bir başka isim olan Suriyeli gazeteci Ömer Medeniye, İran halkının koronavirüs sebebiyle sokaklarda yere düştüğünü, İran rejiminin ise virüsle mücadele etmek yerine birçok kente Kasım Süleymani heykeli yaptırdığını belirtmişti.

Amerikalı Ortadoğu güvenlik uzmanı Michael Doran ise heykele başka bir açıdan tepki göstermişti. Mike, Süleymani’nin heykelini çizgi film karakteri ‘Sünger Bob Kare Şort’a benzetmişti.

 

“Heykel Talimatımız Yok” Deyip Soruşturma Başlatan Aynı İran’dı!

Mart ayında dikilen Kasım Süleymani heykeliyle ilgili olarak İran resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan Bandar Anzali İslam Konseyi Başkanı Hadi Haydari, söz konusu heykelin kendileri tarafından yapılmadığını söylemişti.

Haydari, heykelin fotoğrafını paylaşanlar hakkın soruşturma açılacağını duyururken, Süleymani heykeli için herhangi bir talimat verilmediğini ileri sürmüştü.

HABERE YORUM KAT