1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. “İran’da Sünniler Hâlâ Ayrımcılık Sorunuyla Karşı Karşıya”
“İran’da Sünniler Hâlâ Ayrımcılık Sorunuyla Karşı Karşıya”

“İran’da Sünniler Hâlâ Ayrımcılık Sorunuyla Karşı Karşıya”

İran’ın önde gelen Sünni din adamlarından Abdulhamid İsmailzehi, “İran Devrimi’nin üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen ülkede Sünniler, hâlâ ayrımcılık sorunuyla karşı karşıya.” dedi.

03 Haziran 2018 Pazar 14:47A+A-

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkede gençler, kadınlar ve azınlıkların haklarını alamadıkları için devletten şikâyetçi olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı’nın resmî sitesinde yer alan habere göre, dün akşam başkent Tahran’da düzenlenen iftar programından önce ülkenin önde gelen Sünni din adamları ve temsilcilerine hitap eden Ruhani, “Gençler, kadınlar ve azınlıklar haklarını alamadıkları için devletten şikâyetlerinde haklılar.” dedi.

Bu üç grubun yönetimde daha etkin olması için gerekli zeminin hazırlanması gerektiğini dile getiren Ruhani, insanların farklılıklarına rağmen yaradılış bakımından eşit olduklarını belirtti.

Devrim öncesine göre azınlıklara daha fazla haklar tanındığını savunan Ruhani, azınlıkların mazlumiyetinin farkında olduklarını kaydetti.

“Adalet, Ayrımcılığın Kaldırılmasıyla Mümkündür”

Davet ve Islah Cemaati Başkanı Abdurrahman Pirani ise konuşmasında adaletin her türlü eşitsizlik ve ayrımcılığın kaldırılmasıyla mümkün olacağını dile getirdi.

Cemaate ait internet sitesinde yer alan habere göre, Allah’a kulluğun özgürlük ve seçme hakkının tanınmasıyla mümkün olacağını söyleyen Pirani, yönetim kademelerinde Sünnilere sınırlamalar getirilmesinin sona erdirilmesini istedi.

Pirani, “Sünnilere İran anayasasında yer alan vatandaşlık hakları verilmelidir. Adaletin gerçekleşmesi ancak eşitsizlik ve ayrımcılığın kaldırılmasıyla mümkündür.” diye konuştu.

Ülkenin önde gelen Sünni din adamlarından Abdulhamid İsmailzehi de İran’daki Sünnilere yönelik ayrımcılığa dikkat çekti.

İsmailzehi, kişisel internet sitesinde paylaştığı konuşmasında, “İran Devrimi’nin üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen ülkede Sünniler, hâlâ ayrımcılık sorunuyla karşı karşıya. İranlı Sünniler, vatanlarına hizmet için yönetim kademeleri ve askerî makamlarda olmak istiyorlar.” ifadelerini kullandı.

İran’da Sünnilerin Sorunları

Yaklaşık 80 milyon nüfuslu İran’da resmî olmayan verilere göre 15 milyon civarında Sünni vatandaş yaşıyor. Yoğunlukla sınır bölgelerinde yaşayan Sünniler, anayasada belirtilen vatandaşlık haklarına sahip olmak istiyor.

Fırsat eşitliği tanınmaması ve yönetim kademelerinde yer alamamalarından şikâyet eden Sünniler, devletin diğer bölgelere kıyasla kendi bölgelerine yeterli destek ve yatırım imkânı sunmamasını eleştiriyor.

İran’da ayrıca bazı Sünni din adamlarının serbest dolaşım hakkı engelleniyor. Bazı kentlerdeki Sünnilere ait camilerin tamir ve tadilatına izin verilmezken, başkent Tahran’daki Sünnilerin resmî bir camiye sahip olmalarına da müsaade edilmiyor.

Kaynak: AA

Etiketler :

HABERE YORUM KAT