1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran’da Seçimin İkinci Turunun da Galibi Reformistler
İran’da Seçimin İkinci Turunun da Galibi Reformistler

İran’da Seçimin İkinci Turunun da Galibi Reformistler

İran’da İslami Şura Meclisi ikinci tur seçim sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre, reformist ve bağımsızlar oyların büyük bölümünü kazandıkları belirtiliyor.

30 Nisan 2016 Cumartesi 15:01A+A-

İran'da seçimlerin ikinci turunda mecliste boş kalan 68 sandalye için 21 velayette 136 aday yarıştı. Seçimlerle ilgili sonuçlar resmen açıklanmadı. Ama İran haber ajanslarına göre, seçimlerde 30 sandalyeyi reformistler, 21 sandalyeyi bağımsızlar ve 7 sandalyeyi de muhafazakarlar aldı.

İran içişleri bakanlığı sözcüsü Hüseyin Zulfikari, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dün seçim bölgelerinde güvenlik ve huzurun tam olduğunu ve güvenlik açısından hiç bir yerde olumsuz bir durumun sözkonusu olmadığını söyledi.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Komitesi Başkanı Muhammed Hüseyin Mukimi de, seçim bölgelerinde seçmenin katılımının dikkat çekici şekilde yüksek ve görkemli olduğunu belirterek, seçimin bütün bölgelerde sakin ve huzurlu bir ortamda gerçekleştiğini söyledi.

İran meclisi için birinci tur seçimler, 26 Şubat’ta düzenlenmişti.

Birinci turda Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi destekleyen ılımlı muhafazakarlarla reformistlerin oluşturduğu “Reformistler ve Hükümeti Destekleyenler Birliği” ülkenin en önemli seçim bölgesi başkent Tahran’da 30 sandalyenin tümünü kazanmıştı.

Reformistler ve Hükümeti Destekleyenler Birliğinin bu seçimlerde de oyların büyük bölümünü alması bekleniyor.

1979’daki devrimden sonra Müslümanlar arasında küresel ölçekte yeni bir heyecan dalgası yaratan İran, İslam dünyasındaki intifada bölgelerine yönelik izlediği siyaset sonucunda tepki görüyor. Özellikle de Suriye’de son 5 yıldır Esed rejiminin hamiliğine soyunması ve ülkedeki müslüman halka ve İslami direniş güçlerine karşı giriştiği açık katliamlar yüzünden İran Müslümanlar arasında yalnızlaşmış vaziyette. Ülkedeki seçimlerin de Türkiye Müslümanları arasında geniş gündem bulmayışı bununla açıklanıyor.

HABERE YORUM KAT