1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran'da Rafsancani'nin Kızına Yargılama Sinyali
İran'da Rafsancani'nin Kızına Yargılama Sinyali

İran'da Rafsancani'nin Kızına Yargılama Sinyali

İran Yargı Erki Birinci Yardımcısı Ejei, eski Cumhurbaşkanı Rafsancani'nin reformistlere yakınlığıyla bilinen kızı Haşimi'nin yargılanabileceği sinyalini verdi.

19 Mayıs 2016 Perşembe 20:41A+A-

İran Yargı Erki Birinci Yardımcısı Muhsini Ejei, eski Cumhurbaşkanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Komisyonu (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi'nin, Bahai dinine mensup kişilerle bir araya gelmesinin çok kötü ve çirkin bir iş olduğunu, kanun neyi gerektiriyorsa onun yapılacağını söyledi.

İran Yargı Erki resmi internet sitesinde yer alan habere göre, basın mensuplarından birinin "Haşimi'nin Bahai dininin önde gelenleriyle bir araya gelmesi konusunda Yargı Erki işlem başlattı mı?" sorusuna Ejei, "Bu çok kötü ve çirkin bir iştir. Kanun neyi gerektiriyorsa o yapılacaktır." ifadelerini kullandı.

Ejei, "Benim takip ettiğim kadarıyla birçok taklit mercii, alimler ve hatta babası dahi bu işin çirkin olduğunu belirtti. Daha kötüsü, babası bu yanlışını düzeltmesi yönünde öneride bulunmasına rağmen, kendileri özür dilemediler." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkede reformist ve ılımlı muhafazakarların manevi lideri olarak kabul edilen Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi, bir süre kaldığı cezaevinde İranlı Bahailerin önde gelen isimlerinden Feriba Kemalabadi ile aynı koğuşu paylaşmıştı. Dünya Bülteni'nin naklettiğine göre Kemalabadi, 8 yıl kaldığı hapishaneden geçen günlerde çıkmış, Haşimi de bazı hapishane arkadaşları ve aktivistlerle Kemalabadi'yi ziyaret etmişti. Bu buluşma, ülkedeki aşırı muhafazakar kesim tarafından eleştirilere neden olmuştu.

İran rejimi, Bahai dinini resmen tanımaması ve bu dinin mensuplarına ülkedeki uygulamaları nedeniyle uluslararası insan hakları kuruluşları tarafından uyarı ve eleştirilere maruz kalıyor.

FAİZE HAŞİMİ KİMDİR?

Ülkedeki reformistlere yakınlığıyla bilinen 54 yaşındaki Haşimi, 5'inci dönem İran Meclisi seçimlerinde Tahran'da aldığı yüksek oyla milletvekili oldu. Reformist lider Mir Hüseyin Musevi'nin 2009'da katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aktif rol aldı. Mahmud Ahmedinejat'ın cumhurbaşkanlığını kazanmasının açıklanmasının ardından baş gösteren protestolara katıldı. Protesto yürüyüşlerinde iki kez kısa süreli gözaltına alındı. Rejim karşıtı propaganda faaliyetlerinde bulunma suçlamasıyla Ocak 2012'de 6 ay hapis, 5 yıl siyasi faaliyetlerden men cezasına çarptırıldı.

HABERE YORUM KAT