1. HABERLER

  2. HABER

  3. İran'da Muhalif Liderler Yargılanacak
İran'da Muhalif Liderler Yargılanacak

İran'da Muhalif Liderler Yargılanacak

İran'da çeşitli suçlamalarla 4 yıldır ev hapsinde tutulan ve hakim karşısına çıkarılmayan muhalif lider Musavi, Kerrubi ve Rahneverd'in yargılanmasına karar verildi.

05 Ocak 2015 Pazartesi 20:43A+A-

İran'da yaklaşık 4 yıldan bu yana ev hapsinde tutulan muhalif lider Mir Hüseyin Musavi, Mehdi Kerrubi ve Zehra Rahneverd'in "Şartların uygun olması halinde" yargılanacağı duyuruldu.

Adalet Bakanlığına ait resmi internet sitesinin haberine göre, İran Yargı Sözcüsü Muhsini Eceyi, "Eğer şartlar uygun olursa, 88 (Hicri Şemsi) yılı fitne önderleri en kısa zamanda yargılanacaklar ve mahkeme sonucu kamuoyuyla paylaşılacak" dedi.

Devrim Rehberi Ayetullah Ali Hamaney'e yakınlığıyla bilinen Anayasa Kurucular Meclisi Başkanı Ahmed Cenneti de 4 yıldır göz hapsinde tutulan ve yargı karşısına çıkarılmayan Musavi, Kerrubi ve Rahneverd hakkında bazı İran Milletvekilleri'nin serbest bırakılmaları talebi üzerine açıklama yapmıştı.

Cenneti, "Yargılanmaları durumunda muhalif liderlerin ülkede fitne çıkarma gerekçesiyle idam edilmeleri gerektiğini, yargılanmamalarının menfaatlerine olduğunu" söylemişti. Ruhani seçim kampanyası çalışmaları sırasında halka bu üç kişiyle ilgili "ev hapsini kaldıracağı" sözünü vermişti.

Geçtiğimiz günlerde Musavi mesajında, "Ben ve eşim Zehra Rahneverd, ev hapsinin başlamasından bu yana defalarca gardiyanlar aracılığıyla yetkililere aleni ve adil bir mahkemede yargılanmaya hazır olduğumuzu bildirmiştik. Buna rağmen bu konuda söz verenler, aylar geçmesine karşın hiç bir adım atmış değiller" şeklinde açıklama yapmıştı.

Arap Baharı'na destekten sonra ev hapsi

İran'da kullanılan Hicri Şemsi takvime göre 22 Hordad 1388 yılındaki (12 Haziran 2009) cumhurbaşkanlığı seçimleri ülkede yeni bir siyasi sürecin başlamasına sebep oldu. Yeşil Hareket çatısı altında reformistlerin geniş katılım gösterdiği seçimleri muhafazakarların adayı Mahmud Ahmedinejad'ın kazanması itirazlara yol açtı. Sokaklarda seçim sonuçlarını protesto eden gösteriler ve şiddet olayları 20 ay sürdü. Yeşil Hareket lideri Mir Hüseyin Musavi, şiddet olaylarını benimsemediklerine dair açıklamalar yaptı.

Yeşil Hareket'in çağrısı üzerine başkent Tahran'da Tunus, Libya, Mısır ve Suriye halkları için "Arap Baharı'yla Dayanışma" gösterisinin ardından bir kaç gün sonra Musavi, eşi Rahneverd ve Kerrubi "Seçim sonuçlarına itiraz ve protestolara destek vermek" gerekçesiyle, 28 Şubat 2011'de gözaltına alınarak ev hapsinde tutulmaya başlandı.

(AA)

HABERE YORUM KAT