1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran’da casus skandalı
İran’da casus skandalı

İran’da casus skandalı

İsrailli ajan Catherine Shakdam kendisini 'İsrail karşıtı olarak' gösterip Hamaney’in yanına kadar sızmayı başardı. Yıllarca İran aleyhine istihbarat faaliyetleri yürüten Shakdam, İsrail dış istihbarat birimine çalıştığını söyledi.

10 Mart 2022 Perşembe 12:56A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

İran devleti övündüğü istihbaratının zaafiyetiyle çalkalanıyor. İsrail ajanı, İran'ın en yüksek kademelerine kadar sızarak 8 yıl boyunca istihbarat faaliyetlerinde bulundu. 

Yıllarca yazdığı politik ve stratejik makaleler ile övgüler toplayan, Hamaney’e ait olduğu belirtilen resmi web sitesinde yazıları yayınlanan Shakdam’ın İsrail ajanı olduğu kendi itirafları sonucu ortaya çıktı.

Hamaney, Ahmedinejad, Reisi gibi İran liderlerinin en yakınana kadar girebilen Shakdam, İran resmi haber ajansı PressTV ve diğer birçok İran devlet medya araçlarında düzenli olarak yer verilen bir isim oldu.

İran devlet adamları ile yaptığı röportajlar, programlar ve görüş alışverişleri ile dikkat çeken İsrailli ajanın kimliğini yıllarca gizleyerek İran taraftarı gibi görünmesi onu ele vermezken, İran istihbaratının zafiyeti ile Siyonistlerin amaçları için neler yapabileceğine dair önemli bir isim olarak tarihe geçti.

Geçtiğimiz gün Catherine Shakdam, Yahudi olduğunu ve İsrail'in dış istihbarat teşkilatı için çalıştığını açıkladı.

Catherine Shakdam, kendisini ‘şiddetli bir İsrail karşıtı İngiliz Müslüman’ olarak tanıtıp İran'ın devlet yönetim kadrolarının yer aldığı koridorlarda sessizce ilerledi. Makaleleri düzenli olarak İran'ın dini liderinin kişisel web sitesinde yayınlandı.

İran'ın şu anki Cumhurbaşkanı Reisi de, cumhurbaşkanı adayı olduğu seçimlerde ona özel bir röportaj vermişti.

shakdam-35.jpg

İran’da aşılması zor ve imkansız olarak iddia edilen makamlardaki isimlerle yıllarca bir arada görülen Shakdam’ın amacına ulaşıp ulaşmadığı bilinmiyor ancak İsrailli bir ajan olarak İran’ın güç koridorlarında rahatça gezebilmesi onu ikinci bir ‘Eli Cohen’ vakası olarak lanse ettirdi.

Yazıları düzenli olarak Sistani'nin Şafakna’sında da yer alan Shakdam’ın son 8 yılda İran hükümetlerinde yer almış birçok yüksek profilli bakanla birlikte görüldüğü, röportajlar yaptığı, devlet tarafından organize edilen programlara özel davet edildiği belirtiliyor.

Yakın tarihli bir röportajında Shakdam, İran rejiminin her zaman yabancı ve beyaz insanlardan "onaylanma" özlemi duyduğunu kendisinin de bu arzuyu giderdiği için İran'ın güç koridorlarına rahatça sızabildiğini söyledi.

 

shakdam-33.jpg

 

Çalışmalarıyla İran devletinden sürekli onay alan, övülen Shakdam, ajanlık görevini de gizlice yerine getirerek, İran'ın yüksek rütbeli memurlarına ait ofis bilgisayar ve verilerini hackledi. 

Shakdam verdiği bir röportajda da İran devletine sızma görevi için, “Sloganı tüm Yahudilerin ölümü ve İsrail'in yok edilmesi çağrısı olan hükümete karşı ülkemin isteği üzerine Canavarın karnına doğru yürüdüm." dedi.

 

 

Catherine Perez-Shakdam'a ait makalelerin yayınlandığı Times of Israel adlı sitede kendisinden şöyle bahsediliyordu:

“Orta Doğu siyasi analisleri, yazar ve yorumcu olan Catherine, BMGK'nın Yemen’deki faaliyetlerinde eski bir danışman olarak görev aldı. Aynı zamanda Terör ve İslami radikalleşme konusunda uzmandır. İran üzerine BBC Arapça için tanınmış bir analist, aynı zamanda Yemen'in ‘Gelecek Yüzyıl Vakfı’ yöneticilerindendir. Fransa'da laik Yahudi bir ailede büyüyen Catherine, Yemenli bir Müslümanla evlendikten sonra kendisini İslam dünyasının tam kalbinde buldu. Ortadoğu'daki deneyimi ve ardından bir siyasi analist olarak çalışması, ona nadir olmasa da çok özel bir bakış açısı kazandırdı - özellikle sistemsel antisemitizmle karşı karşıya kalındığında kişinin kimlik duygusunu nasıl kaybedebileceği konusunda.- Başımıza maalesef bela olan - İslami radikalizm, Terör ve Antisemitizm - konusundaki deneyimlerini ve bakış açısını paylaşmaya kararlı olan Catherine, erişim eksikliğinden dolayı genellikle ulaşamayacağımız bir dünyadan da bahsedecek.”

Tam adı Catherine Perez Shakdam olan İsrail ajanı, İran'dan temelli olarak ayrıldıktan sonra Times of İsrael için yazılar kaleme almaya başladı. İran sosyal medyası Shakdam’ın bir ajan olmadığına dair ortaya atılan iddialar üzerine derin tartışmalar verirken bir yandan da devlet görevlilerine bunun nasıl olabildiğini soruyor.

Gerçek kimliğini açıklayan Catherine Shakdam'ın, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in internet sitesindeki yazılarının arşiv kayıtları silindi. İran tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada da Shakdam ile devletin herhangi bir ilişkisinin bulunmadığı, yakın temasların reddedildiği yazıldı.

 

iran-casus.jpgshakdam-ajan.jpg

sahkdam-nex.jpg

 

HABERE YORUM KAT

7 Yorum