1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran'a Geçmek İsteyen Afgan Mülteciler Nehre Atıldı İddiası
İran'a Geçmek İsteyen Afgan Mülteciler Nehre Atıldı İddiası

İran'a Geçmek İsteyen Afgan Mülteciler Nehre Atıldı İddiası

Afganistan Dışişleri Bakanlığı, İran'a geçmek isteyen mülteci işçilerin İran sınır muhafızlarınca darp edilerek nehre atıldığını ve onlarcasının boğulduğunu öne sürdü.

05 Mayıs 2020 Salı 02:33A+A-

HAKSÖZ-HABER

Afganistan Dışişleri Bakanlığı, İran sınır muhafızlarının Herat'ta en az 70 mülteci işçiyi darp ederek Hari Nehri’ne atması ve onlarcasının boğulmasına dair soruşturma yürütüldüğünü açıkladı.

Darp edilerek nehre atılan mültecilerin bulunması amacıyla çalışma başlatıldığı ve ilk belirlemelere göre en az 70 kişinin Hari Nehri’ne atıldığının tespit edildiği bildirildi.

Herat’taki İran konsolosluğu ise iddiayı yalanlayarak İran sınır muhafızlarının herhangi bir Afgan vatandaşını gözaltına almadığını savundu.

Reuters Haber Ajansı da Hari Nehri’ni geçerek İran’a çalışmak üzere geçmek isteyen Afgan mülteci işçilerden bazılarının nehirde boğularak yaşamını yitirdiğini yazdı.

Habere göre Herat Bölge Hastanesi yöneticisi Arif Celali “Şimdiye kadar hastaneye 5 ceset getirildi, 4’ünün boğularak öldüğü açık” dedi.

Evrensel gazetesi ve Akit TV’nin Reuters’a dayandırdığına göre, Afgan mültecilerden Nur Muhammed Herat’ın Gülran ilçesinden iş aramak için İran’a geçmek istedikleri sırada İran sınır muhafızlarınca yakalanan 57 mülteci arasında olduğunu belirterek “İşkence edildikten sonra İranlı askerler hepimizi Hari Nehri’ne attılar” dedi.

Bir başka mülteci işçi Şir Ağa ise nehre atılan 57 kişiden en az 23’ünün boğulduğunu söyledi. Ağa “İranlı askerler kendimizi suya atmazsak bizi vuracaklarını söylediler” diye konuştu.

Öte yandan Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu da bir açıklama yaparak hadiseyi teyit etti. Afganistanlı göçmen işçilerin İran sınır görevlileri tarafından nehre atılarak katledildiğinin belirtildiği açıklamada bunun acımasız, insafsız bir cinayet olduğu ifade edildi.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT