1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran, Rusya işgalini her yerde koşulsuz şartsız desteklemeye devam ediyor!
İran, Rusya işgalini her yerde koşulsuz şartsız desteklemeye devam ediyor!

İran, Rusya işgalini her yerde koşulsuz şartsız desteklemeye devam ediyor!

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, Rusya'nın tüm askeri güçlerini Kırım'dan bir an önce çekmesi ve 'Ukrayna topraklarındaki geçici işgaline gecikmeden son vermesi' çağrısı İran'ın ret oyuna rağmen onaylandı.

08 Aralık 2020 Salı 18:25A+A-

HAKSÖZ HABER

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Rusyan’nın bütün askeri varlığını Kırım topraklarının acilen çekmesi yönündeki talep oylandı. 17'ye karşı 63 kabul oyuyla onaylanan kararın herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak ülkelerin siyasi konumlanışını görmek açısından önem arz ediyor.

Kırım'da Neler Olmuştu?

Donbass Savaşı olarak tarihe geçen 2014 senesindeki gerginlikte Putin yönetimi ayrılıkçı Rusları teşkilatlandırmış ve silahlandırmıştı. Resmi olarak hiçbir askeri müdahalenin olmadığı olaylarda Ukrayna'nın içerisinde bulunduğu siyasi kargaşa Rusya'nın politik ve askeri ilerleyişini kolaylaştırmıştı. 

Novorossiya Federal Devleti adı altında örgütlenen Rus ayrılıkçılar bölgede şuan üstünlüğü ellerinde bulunduruyorlar. Ukrayna'nın halk darbesi ile görevden uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rus yanlısı politikalarıyla tanınıyordu. Onun halk darbesi ile görevinden uzaklaştırılmasını fırsat bilen Kırım'daki Rus milliyetçisi gruplar kargaşadan yararlanarak bölgenin yönetimine el koymaya çalıştı. O tarihten günümüze kadar devam eden Putin yönetiminin yayılmacı Rus milliyetçisi tutumuyla bağlantılı gerginlik çözüme kavuşturulmuş değil. 

Kırım'daki Müslüman nüfus ve eski Osmanlı bağı düşünüldüğünde Türkiye'nin Ukrayna'dan yana açık tavır alması Moskova yönetimini rahatsız ediyor. Türkiye'nin Kırım politikasının siyasi ve ahlaki olarak tutarlı olduğunu vurgulamak gerekiyor.

800px-map-of-the-war-in-donbass-svg.png

BM’nin işgal karşıtı oylamasına ret oyu veren ülkeler

Türkiye’nin Ukrayna’dan yana tavır aldığı Kırım meselesinde azınlık Müslüman halklar da mağdur durumda. Rusya’ya bölgeden uzaklaşma çağrısı yapan karara ret oyu veren ülkeler kimdir diye baktığımızda ise tanıdık bir ülke ile karşılaşıyoruz: İran.

Rusya’yı Suriye'ye davet eden İran, Rusya’nın Kırım işgalini de destekleyerek “Müslümanların karşısında işgalcilerin yanında”  şeklinde özetlenebilecek politik tavrını bir kere daha göstermiş oluyor. Artık şaşırtıcı olmayan bu duruma karşı Türkiye’de yeterli tepkinin gösterildiğini söylemek ise zor. Siyasi bilinçten yoksun olmanın göstergesi olan bu durum bölgede Türkiye’nin elini zayıflatırken İran’ın işgalcilerle kol kola rahatlıkla hareket etmesini sağlıyor.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum