1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran Kendi Topraklarından Havalanan Uçağı Füze Olarak Algılamış!
İran Kendi Topraklarından Havalanan Uçağı Füze Olarak Algılamış!

İran Kendi Topraklarından Havalanan Uçağı Füze Olarak Algılamış!

İran, Ukrayna uçağının  kendileri tarafından vurulduğunu itiraf ederken Devrim Muhafızları’ndan gelen ‘Cruise füzesi sanıldığı için vuruldu’ açıklaması da beceriksizliği ortaya koydu.

11 Ocak 2020 Cumartesi 14:18A+A-

Ukrayna Havayolları'na ait PS752 sefer sayılı uçak, İran'ın Kasım Süleymani suikastı nedeniyle Irak'taki ABD üslerine misilleme yaptığı Çarşamba gecesi Tahran'daki İmam Hüseyni Havaalanı'ndan havalandıktan kısa bir süre sonra düşmüştü.

Uçaktaki 176 yolcu hayatını kaybederken uçağın düşüş nedeniyle ilgili Tahran ve Batı ülkelerinden farklı açıklamalar gelmişti.

En başta uçağın füzeyle düşürülmüş olabileceğine işaret eden açıklamaları reddeden İran, Cumartesi günü uçağı düşürdüğünü kabul etti.

İran Genelkurmayı, uçağın 'yanlışlıkla düşürüldüğünü' açıklarken Devrim Muhafızları Komutanı Amirali Hacızadeh, savunma sisteminin yolcu uçağını 'Cruise füzesi olarak algıladığını ve uçağın bu yüzden vurulduğunu' açıkladı.

Hazıcadeh tüm sorumluluğu üstlendiklerini açıklarken, "Böyle bir olaya sebep olmaktansa ölmeyi tercih ederdim" açıklamasını yaptı.

"Saldırgan uçak olarak algılandı"

Uçağın düşürülüşüyle ilgili ilk itiraf İran Genelkurmay Başkanlığı'ndan geldi.

Sabah saatlerinde yazılı açıklamada yapan İran Genelkurmayı, uçağın İmam Hüseyni Havaalanı'ndan kalkış yaptıktan sonra havada dönüşü sırasında 'hassas askeri bir üsse yaklaşan saldırgan bir uçak' olarak algılandığını ve 'insani hata nedeniyle kasıtsız olarak' hedef alındığını savundu.

Açıklamada, İran'ın Irak'taki iki ABD üssüne düzenlediği füze saldırılarının ardından ABD uçaklarının İran hava sahasına yakın noktalarda uçuşlarının yoğunlaştırdığı, stratejik noktaların vurulabileceği ihtimaline karşı İran hava savunma sistemlerinin hassas seviyelerde alarma geçirildiği ifade edildi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Genelkurmay'ın açıklaması sonrası Twitter hesabından, "Bu, kolay kolay bir kenara atılacak mesele değildir. Facianın nedeni ve failleriyle ilgili soruşturma sürmel ve bu affedilemez hatanın sorumluları hakkında yasal işlem yapılmalıdır." çağrısını yaptı.

Zelenski: Sorumlular cezalandırılmalı

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de uçağın düşürülmesiyle ilgili özür dilerken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "İran'dan sorumluların açık ve şeffaf bir şekilde yargılanmasını, ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesini ve resmi özür bekliyoruz" açıklamasını yaptı. (BBC)

HABERE YORUM KAT

2 Yorum