1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran ile Rusya’nın ‘adalar’ gerilimi
İran ile Rusya’nın ‘adalar’ gerilimi

İran ile Rusya’nın ‘adalar’ gerilimi

Moskova, Ukrayna işgalinde Şahid İHA’larından yararlandığı Tahran rejimiyle kriz yaşıyor.

19 Temmuz 2023 Çarşamba 10:30A+A-

Basra Körfezi’ndeki Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarının kendilerine ait olduğunu savunan İran Dışişleri Bakanı, Körfez İşbirliği Konseyi ile Rusya’nın yayınladığı ortak bildiriye tepki gösterdi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Basra Körfezi’nde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile egemenlik konusunda anlaşmazlık yaşadıkları adalar hakkında Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile ortak bildiri yayınlayan Rusya’nın Tahran’ın tepkisi üzerine yaptığı açıklamaları değerlendirerek ‘yetersiz’ bulduklarını söyledi. Bakan Abdullahiyan, başkent Tahran’ı ziyaret eden Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi ile gerçekleştirdiği görüşmesi sonrası yaptığı açıklamalarda bu konuya da değindi.

Rusya’nın KİK ile düzenlediği toplantı sonrasında yayımlanan sonuç bildirisinde Basra Körfezi’ndeki Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarına ilişkin İran’ın tepkisini çeken ifadeleri değerlendiren Bakan Abdullahiyan, “Bu bildiriye İran’ın toprak bütünlüğü dahil edildi. Ancak İran; egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğü konusunda hiçbir tarafa hiçbir şekilde müsamaha göstermez” ifadelerini kullandı.

Söz konusu adaların ‘İran topraklarının bir parçası’ olduğunu söyleyen Abdullahiyan, “Rusya’nın Büyükelçisini bakanlığımıza çağırdıktan sonra diplomatik kanallardan Rus yetkililerden açıklamalar aldık ancak bu açıklamaları yeterli görmüyoruz ve Rusya’nın veya herhangi bir tarafın İran’ın toprak bütünlüğü konusunda açıklama ya da müdahalelerine karşı asla bu prosedürü tekrar etmeyeceğiz” diye konuştu.

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Dışişleri Bakanlığı’nda 10 Temmuz’da düzenlenen “Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi 6’ncı Stratejik Diyalog Toplantısı” sonrasında yayınlanan ortak açıklamada, ‘Birleşik Arap Emirlikleri’nin Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adalarıyla ilgili İran ile yaşadığı anlaşmazlığa uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ve ikili müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüme ulaşma girişimi dahil olmak üzere tüm barışçıl çabalara destek’ vurgusu yapılmıştı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, 11 Temmuz Salı günü, yapılan ortak açıklamaya tepki göstermişti.

Bae ile üç ada üzerinde hakimiyet sorunu var

Hürmüz Boğazı’na yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli sebebiyle stratejik konumda yer alan Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarıyla ilgili İran ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hakimiyet iddiasında bulunuyor. Adalar 1971’e kadar İngiliz işgali altındaydı. Kasım 1971’de İngiltere’nin adaların kontrolünü BAE’ye devrederek çekilmesinin hemen ardından İran adalarda hakimiyeti ele geçirdi.

BAE, adalara askeri güçlerini konuşlandıran İran’ı ‘işgalci’ olarak niteliyor. Adalar üzerindeki haklarının tarihsel olarak çok eskilere dayandığı tezini ileri süren İran ise adaların geçici olarak 1903’te İngiltere’nin eline geçtiğini ve 1971’de iade edildiğini ve dolayısıyla ‘o tarihte henüz kurulmamış olan BAE’nin hakimiyet iddiasında bulunamayacağını’ savunuyor.

 

HABERE YORUM KAT