1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran Binlerce Şii Afganı Suriye’ye Göndermiş
İran Binlerce Şii Afganı Suriye’ye Göndermiş

İran Binlerce Şii Afganı Suriye’ye Göndermiş

BBC'ye konuşan Afgan genç, İran'ın binlerce Afgan gencini Suriye’de muhalif halka ve İslami direniş güçlerine karşı savaşsın diye gönderdiği söyledi.

19 Nisan 2016 Salı 18:14A+A-

İngiliz devlet televizyonu BBC, İran yönetiminin Esed güçleri yanında savaşmak için oluşturulan Şii milis gruplarına katılmak üzere Afgan gençlerini Suriye'ye gönderdiğine dair haber yaptı.

Suriye'ye giden Afgan gençlerinin sayısıyla ilgi bilgi verilmezken, İnsan Hakları İzleme Örgütü, IRGC tarafından askere alınan Afganlıların sayısının 10 bin civarında olduğunu belirtti.

BBC, Almanya'ya ulaşmayı başarabilen Afgan mülteci Amir ile görüştü.

Yirmili yaşlarının başında olan Amir, Afganistan'dan İran'a iltica etmiş bir ailenin çocuğu olarak İran'ın İsfahan şehrinde dünyaya geldi.

İran'da, sayıları 3 milyona ulaşan çok sayıdaki Afgan mülteci gibi o da ikinci sınıf vatandaş olarak yaşadı. Amir, resmi oturma izni ve kimlik kartı bulunmadığı için ne okula gidebildi ne de düzgün bir iş bulabildi. Bir gün gelen bir teklifle her şey değişti.

“İran Devrim Muhafızları'na (IRGC) yakın bazı Afganlar, benimle ve arkadaşlarımla camide ilişki kurmaya başladı.”

“Bize, Şiiler için kutsal olan türbeleri IŞİD'den korumak için bizi Suriye'ye gönderebileceklerini söylediler.”

“Pasaportlarımızın olacağını ve sonrasında çok rahat bir hayata kavuşacağımızı vaat ettiler. İran vatandaşı olacak, ev ve araba alabilecektik.”

HARABEYE DÖNMÜŞ BİR ÜLKE

Amir, IRGC komutanlarının komuta ettiği ve tamamı Afganlardan oluşan Şii Fatımiyyun Tugayı'na kaydedildi.

Eğitimin çok kısa olduğunu söyleyen Amir, iki hafta boyunca taktik hareketleri ve basit silah kullanmayı öğrendiklerini ve eğitimlerin katı bir gizlilik içinde yapıldığını aktardı.

“Tahran'daki Karçak üssüne girdiğimiz gece cep telefonlarımıza el konuldu. İki hafta süren basit eğitimden sonra camları siyah filmle kaplanmış otobüslerle havaalanına nakledildik.”

Afganlı askerler pasaportları olmamasına rağmen, jetlerle doğrudan Suriye'ye naklediliyordu.

“He rşeyin kontrolü IRGC askerlerindeydi. Suriye'ye vardığımızda her yer kurşunlarla delik deşik olmuştu, harap olmuştu. Orada gördüklerim ve yaşadıklarım beni hâlâ etkiliyor. Uyuyamıyorum, çok çabuk sinirleniyorum.”

HABERE YORUM KAT